Preskoči na vsebino

9. maj 1945

Ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne Muzej novejše zgodovine Slovenije vabi na otvoritev razstave z naslovom  9. maj 1945 – Fotografske podobe konca druge svetovne vojne iz fototeke MNZS, ki bo 7. maja 2015, ob 18.00 uri.

Naslov razstave 9. maj 1945 je izbran zaradi svojega simbolnega pomena. Ne toliko zato, ker bi želeli preko njega ovrednotiti različne interpretacije, kot na primer praznovanje »dneva zmage« v nekdanji Jugoslaviji in današnjo reinterpretacijo dneva kot »dneva Evrope«, temveč zato, ker pomeni prelomnico v zgodovini človeštva, ko se je zaključila ena izmed največjih morij 20. stoletja.

Hkrati predstavlja trenutek sesutja obstoječih družbenih odnosov in trenutek začetka vzpostavljanja novih. 9. maj 1945 lahko interpretiramo v smislu antropološkega koncepta obreda prehoda, ki ga označuje posebno liminalno stanje, saj so se na ta dan mešala občutja sreče ob koncu grozot z občutki strahu in negotovosti pred vprašanji prihodnosti.

Izbor osmih fotografij iz zbirke Muzeja novejše zgodovine Slovenije predstavljamo kot anaglifne slike, ki ob pogledu skozi rdeče-modra očala pred nami oživijo kot 3D podobe.

Avtorica razstave, ki bo na ogled do konca junija 2015,  je dr. Urša Valič.