Preskoči na vsebino

Belo zlato: porcelan iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije

Foto: nms.si

V Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova bo od 16. maja do 30. septembra 2015 na ogled razstava Belo zlato. Porcelan iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije. Odprtje bo potekalo dan prej ob 12. uri.

Na razstavi bodo z izborom gradiva iz obsežne zbirke porcelana Narodnega muzeja Slovenije predstavili predmete iz časa od iznajdbe porcelana v Evropi na začetku 18. stoletja do sodobnosti. Zastopani bodo eminentni izdelki velikih in pomembnih tovarn pa tudi preprosto posodje za vsakdanjo rabo manj premožnih družin. Poleg tovarniških izdelkov bodo na ogled artefakti sodobnih oblikovalcev, tudi slovenskih.

Porcelan je bil zaradi svoje dragocenosti statusni simbol, nekakšen dokaz za visok družbeni položaj lastnikov, znak prestiža. Šele ob koncu 19. stoletja je postal dostopen tako rekoč vsem. Izdelovanje posod in okrasnih predmetov iz tega plemenitega materiala je bilo zelo donosno, zato je v Evropi delovala vrsta tovarn. Zanimivo je, da na ozemlju današnje Slovenije kljub zelo bogati keramični tradiciji, porcelana do konca 20. stoletja niso izdelovali, čeprav v zgodovinskih virih najdemo podatek, da so ga uporabljali že v zgodnjem 17. stoletju.  Vprašanje, zakaj je tako, smo si zastavili v katalogu razstavljenega gradiva.

Razstava je del spremljevalnega programa III. mednarodnega trienala keramike UNICUM 2015, Slovenija.