Preskoči na vsebino

Delavnica izdelave egipčanske fajanse

Razstava Mumija in krokodil
Razstava Mumija in krokodil. Foto: Narodni muzej Slovenije

V Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova bo 13. decembra, od 13. do 18. ure potekala delavnica izdelave egipčanske fajanse za odrasle.

Egipčanska fajansa je ena najlepših oblik starodavne keramike. Njena moč transformacije iz pustega in brezbarvnega materiala v privlačno in bleščečo, običajno modro-zeleno glazuro, je tisočletja navdihovala stare Egipčane.

Na delavnici se bodo udeleženci seznanili s sestavo egipčanske fajanse in možnimi načini izdelave. Vsakdo bo po lastni izbiri lahko izdelal enega ali več manjših predmetov po predpripravljenih keramičnih kalupih in se seznanil z zahtevnostjo in omejitvami prostoročnega oblikovanja.

Delavnico bosta izvedla oblikovalka Uršula Rihtar in mag. Miran Pflaum, konservatorsko-restavratorski svetovalec (Narodni muzej Slovenije).

Za obisk se je potrebno prijaviti, in sicer prijave sprejemajo od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro na telefonski številki 051 384 888 ali na elektronskem naslovu [email protected] do vključno 5. decembra. V primeru premajhnega števila prijav delavnice ne bodo izvedli.

Cena je 45 eur za osebo. V ceno so vključeni material in orodje ter vodstvo po razstavi Mumija in krokodil in prigrizek. Predznanje ni potrebno. Delavnica je namenjena starejšim od 15 let.