Preskoči na vsebino

Fotografi družine Bavec

Muzej novejše zgodovine Slovenije vabi na predstavitev knjige Dejana Vončine z naslovom Fotografi družine Bavec, ki bo 3. marca 2015, ob 18.00 uri.

Monografija Fotografi družine Bavec je za slovenske in tudi širše razmere nekaj posebnega. V njej se prepletajo dramatične življenjske zgodbe fotografinj Marije Bavec, Sonje Bavec, usmiljene sestre Hermine (Justine) Pacek in fotografov Vinka Bavca, Milana Bavca in vnuka Stojana Dominka ter njihovo delovanje na fotografskem področju.

Iz zapisov, ki so kronološko zapisani lahko razberemo v kakšnem socialnem okolju so delovali, njihovo življenjsko pot in ukvarjanje predvsem s črno belo fotografijo. Povedno njihova fotografska produkcija seže na več področij: dokumentarno, urbanistično, kulturno, zgodovinsko, krajinsko, socialno, etnološko, partizansko in ateljejsko. Osrednji poudarek je na fotografu Vinku Bavcu, ki je začetnik in nosilec družinske fotografske obrti. Bavec je bil svojstven fotograf, pokončne drže in z nenavadno razgibano življenjsko in fotografsko potjo. Poleg mojstrskega retuširanja portretov, je namenjal velik poudarek osvetlitvi portretirancev v ateljeju. Za kvalitetne posnetke notranjosti bazilike v Rajhenburgu in osnovne šole na Senovem je leta 1929 prejel priznanje jugoslovanskega kraljevega dvora.

Avtor knjige Dejan Vončina je profesor sociologije in muzejski svetovalec, ki se že 30 let ukvarja s slovensko odporniško fotografijo druge svetovne vojne in s portreti še neraziskanih fotografov.

Na predstavitvi bo knjiga na voljo po promocijski ceni: 25€

Z avtorjem monografije se bo pogovarjala mag. Monika Kokalj Kočevar, kulturni program pa bodo popestrili učenci Glasbene šole Postojna.