Preskoči na vsebino

Izdelava slike v tehniki enkavstike

Foto: Narodni muzej Slovenije

Narodni muzej Slovenije vabi na delavnico za odrasle, na kateri se bodo ti lahko spoznali z izdelavo slike v tehniki enkavstike. Delavnica bo potekala v soboto, 7. februarja, od 13. do 18. ure.

Enkavstika je stara slikarska tehnika, pri kateri se uporabljajo topel vosek in smole, pomešane s pigmenti. Barvni sloji tako ohranijo svojo barvitost, pastozni nanosi ne pokajo. V tej tehniki so na primer naslikani odlično ohranjeni fajumski portreti (1.- 4. st. n. št), v enkavstiki pa ustvarjajo tudi številni sodobni slikarji, v Sloveniji recimo Živko Marušič.

Na delavnici se bodo obiskovalci seznanili s kratkim umetnostno zgodovinskim pregledom rabe tehnike, spoznavali materiale, uporabljene v enkavstiki in uporabili klasična orodja za slikanje z voščenimi pastami. Vsak bo lahko izdelal vsaj eno enkavstiko na lesenem nosilcu po izbranih motivih oziroma jo razvil po svojih željah. Slike bodo po delavnici lahko odnesli domov.

Za sproščeno delo v muzeju priporočajo, da obiskovalci pridejo v udobnih oblačilih, ki prenesejo obarvan vosek. Predznanje ni potrebno, je pa delavnica namenjena starejšim od 15 let, zanjo pa so potrebne prijave. Te sprejemajo med 8. in 16. uro na telefonski številki 051 384 888 ali na elektronskem naslovu [email protected] do vključno 3. februarja.

CENA: 45 eur. V ceno so vključeni material, uporaba orodja in prigrizek.

Delavnica poteka ob razstavi Mumija in krokodil. Razstava bo na ogled le še do 8. februarja 2015.