Preskoči na vsebino

Mednarodni muzejski dan v Tehniškem muzeju

Foto: tms.si

Mednarodno muzejsko združenje ICOM  že od leta 1977 organizira Mednarodni muzejski dan z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Vsako leto se na Mednarodni muzejski dan, ki poteka 18. maja, združijo muzeji iz celega sveta in na stežaj odprejo vrata obiskovalcem.

Letos bodo “Mednarodni muzejski dan” in “Za družine brezplačno” v Tehniškem muzeju Slovenije praznovali  v nedeljo, 17. maja. Na ta dan bo vstop v Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki,  Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu ter ogledni depo v Soteski za posameznike in družine brezplačen.

V Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri bodo potekale prireditve v okviru projekta Work with Sounds/Delaj z zvoki od 10.00 do 18.00.

Program:

 • 10.00: Naj se sliši delo! Interaktivno vodenje za otroke
  Naj se sliši delo? Ja, prav ste prebrali. Tudi delo ima svoj zvok, ki mu lahko prisluhnete z raziskovanjem našega muzeja.
  Tehniško dediščino je z zvokom mogoče predstaviti na zanimiv in vznemirljiv način. Odločili smo se, da nekaterim eksponatom vrnemo glas. Vabimo vas k odkrivanju devetih interaktivnih postaj, ki so razporejene na različnih točkah v stalnih muzejskih zbirkah. Odkrivanje je namenjeno najmlajšim in drugim radovednim obiskovalcem. Med drugim boste slišali glasnega norca, prisluhnili hrumenju zmagovalcev in morebiti celo rjovenju leva. Presenečeni boste ob razkritju, kaj v muzeju počnejo zvita lisica, cepec, mogočni zmaj in ostala pisana druščina.
  V projektu Naj se sliši delo so poleg zaposlenih v  TMS sodelovali študentje Fakultete za arhitekturo z oblikovanjem postaj, ilustracije so delo Matjaža Dekleve, knjižice  pa je oblikovala Maša Kozjek.
 • 11.30: MAŠINČEK
  Lutkovna predstava za otroke z uporabo zvokov prikazuje spremembo vrednot v življenju in kaj resnično potrebujemo. (Gledališče DELA, trajanje: 25 min)
 • 14.00: Naj te hrup ne spravi v obup! Zvočni kviz
 • 14.30: MAŠINČEK
  Lutkovna predstava za otroke z uporabo zvokov prikazuje spremembo vrednot v življenju in kaj resnično potrebujemo. (Gledališče DELA, trajanje: 25 min)
 • 15.00: Naj se sliši delo! Interaktivno vodenje za otroke
 • 15.30: ZVOKOVINA
  Gledališka predstava o razvoju  zvokov in zvočne pokrajine skozi zgodovino človeštva. (Gledališče DELA, trajanje: 20 min)
 • 16.00: Naj te hrup ne spravi v obup! Zvočni kviz
 • 16.30: STOPNICE DO NOROSTI
  Kriminalna lutkovna drama v iskanju napačnega krivca. (Gledališče DELA, trajanje: 30 min)
 • 17.00: Naj te hrup ne spravi v obup! Zvočni kviz
 • 17.30: BITKA STROJEV
  Eksperimentalni gledališki koncert, kjer se borita Tesla avto in Bigfoot ter Titanik in Fuzija. Naj zmaga najboljši! (Gledališče DELA, trajanje: 20 min)

Gledališče DELA skozi glasbeno performativno oko spremlja aktualne dogodke, se vrača v preteklost in gleda v prihodnost. V predstavah uporabljajo vizualne elemente (lutke) in glasbo ter besede, kadar jih potrebujejo.
Njihovo ustvarjanje performativne umetnosti sega v leto 2012, ko so uprizorili lutkovno grozljivko o pomenu strahu v življenju. Nadaljevali so z lutkovno-glasbeno predstavo po motivih koroških ljudskih pripovedi in v letu 2014 pripravili glasbeno-lutkovno predstavo AHTI,ŠIHT!, ki govori o položaju delavcev danes, jutri ter predstavlja njihovo stališče: “Delavec več kot stroj!”. Od te misli naprej nadaljujejo raziskovanje kulturne dediščine in vključevanje konkretnih in aktualnih elementov družbe v predstave,  pa naj bo to prostor, zgodba ali zvok.

Muzeji za odgovorno družbo
Foto: tms.si

Letošnja tema Muzeji za odgovorno družbo prepoznava vlogo muzejev pri ozaveščanju javnosti o posledicah človekovega delovanja na planet ter spodbuja strmenje k manj potratni, bolj trajnostno in povezovalno naravnani odgovorni družbi. Tej temi se bodo letos še posebej posvetili v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu, kjer bodo na ta dan praznovali tudi Svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe. Svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe, ki ga obeležujemo 17. maja, označuje obletnico ustanovitve prve mednarodne Telegrafske Konvencije leta 1865 in ustanovitev Mednarodne zveze za telekomunikacije (ITU), ki ima danes sedež v Ženevi in sodi pod okrilje Združenih narodov (ZN).

Ob 10.00 in 15.00 vabijo na voden ogled muzejskih zbirkah Muzeja pošte in telekomunikacij s poudarkom na sodobnih telekomunikacijah.  Se še spomnite svojega prvega mobilnega telefona? Na vodenju boste spoznali zgodovino prenosnih telefonov v svetu in v Sloveniji ter problematiko odlaganja odsluženih prenosnih telefonov in njihovega recikliranja. V poseben zabojnik boste lahko odložili svoje stare mobilne telefone.