Preskoči na vsebino

Nova umetnost in narava

Foto: nms.si

V torek, 20. januarja 2015, ob 18. uri bodo v Narodnem muzeju Slovenije Prešernova odprli razstavo Nova umetnost in narava / The Nature of Art Nouveau, ki bo na ogled do 19. aprila.

Okrog leta 1900 so utemeljitelji art nouveauja opazovali in preučevali naravne oblike in na njihovi podlagi ustvarili nov jezik. Naravo so videli kot svetišče in jo prikazovali in tolmačili s simboličnimi podobami. Razstava raziskuje novo umetnost v odnosu do narave. V treh sklopih prikazuje razvoj umetniškega dela od ideje do končnega izdelka in tako obiskovalcu pomaga razumeti vlogo narave v umetnosti na prelomu iz 19. v 20. stoletje.

Prvi del razstave, Oko dobe, prikazuje, kako so umetniki raziskovali naravo in se ob njej navdihovali, s kakšnim zanimanjem so spremljali zlasti nova znanstvena dognanja v naravoslovju in kako navdušeno so pri svojem delu uporabljali tehnične pripomočke, mikroskop, fotoaparat in filmsko kamero.

Umetniški atelje narave seznanja obiskovalce s tem, kako se detajli iz narave kažejo v secesijskih linijah, ornamentih, strukturah, vzorcih in simbolih in kako so nove produkcijske možnosti, ki sta jih prinesla tehniški in industrijski napredek, vplivale na uporabo naravnih in umetnih materialov v umetniškem ustvarjanju in oblikovanju.

Domišljijske pokrajine v tretjem razstavnem sklopu predstavljajo secesijske upodobitve letnih časov, zlasti najbolj priljubljenega – pomladi – in štirih prvinskih elementov – zemlje, vode, zraka, ognja.