Preskoči na vsebino

Ob izvirih mineralnih voda

Foto: TMS

V torek, 3. marca 2015, ob 18.00 Tehniški muzej Slovenije odpira gostujočo razstavo Muzeja znanosti in tehnike iz Beograda Ob izvirih mineralnih voda, ki bo na ogled do 5. aprila.

Na odprtju razstave bodo spregovorili sekretar Ministrstva za kulturo g. Anton Peršak, direktorica Muzeja znanosti in tehnike iz Beograda ga. Sonja Zimonić ter direktorica Tehniškega muzeja Slovenije ga.  Natalija Polenec. Razstavo bo odprl veleposlanik Republike Srbije  nje. eks. g. Aleksandar Radovanović.

Zdravilne lastnosti mineralne vode iz Vrnjačke Banje so bile poznane že v rimskih časih, največje naravno zdravilišče v Srbiji pa se je začelo razvijati sredi 19. stoletja. Pravi razvoj zdraviliškega turizma se je začel v prvih letih 20. stoletja, danes pa poleg zdravljenja z mineralno vodo vključuje še možnosti sproščanja, zabave in aktivnega preživljanja počitnic.

Gostujoča razstava prikazuje zgodovino zdravilišča in razvoj metod zdravljenja, sestavo in zdravilne učinke zdravilne vode ter različne načine njene uporabe za zdravljenje, kot tudi spisek bolezni, ki jih ni mogoče zdraviti. Prestavljeno je tudi življenje v zdravilišču in osebje, ki je vse od začetkov zdravilišča skrbelo za zdravje in dobro počutje obiskovalcev. Razstavo je pripravil Muzej znanosti in tehnike iz Beograda.

Razstava bo na ogled do 5. aprila 2015.