Preskoči na vsebino

Slovenski izgnanci 1941 – 1945

 Slovenski izgnanci 1941 – 1945
Razstava Slovenski izgnanci 1941 – 1945, foto: gradrajhenburg.si

Muzej novejše zgodovine vabi na odprtje stalne razstave Slovenski izgnanci 1941 – 1945, ki bo v četrtek, 23. oktobra 2014, ob 17. uri na gradu Rajhenburg v Brestanici. Avtorici razstave sta Irena Fürst in mag. Monika Kokalj Kočevar.

Razstavna pripoved v petih sklopih predstavlja izgon Slovencev med drugo svetovno vojno. Predstavljen je predvsem izgon, ki ga je izvajal nemški okupator. V prvi sobi obiskovalec dobi vpogled v raznarodovalne ukrepe okupacijskih oblasti. Na velikem zemljevidu bodo zaznamovana taborišča in kraji izgona s katerimi je povezana usoda 80.000 izgnancev in beguncev. Razstavljeno bo večje število kovčkov in osebne prtljage, ki so jo izgnanci odnesli s seboj v izgnanstvo in jih je Muzej pridobil med zbiranjem gradiva za razstavo. Posebno mesto bo namenjeno svetinjicam s številkami, ki so jih dobile družine v taborišču za izgon v Rajhenburgu in predstavljajo njihovo simbolično razčlovečenje.

V nadaljevanju razstave si bodo lahko obiskovalci na računalnikih ogledali dodatno gradivo, med drugim okrog sto zgodb izgnanih družin. Številni drobni predmeti za vsakdanjo uporabo in fotografije v nadaljevanju bodo predstavljale življenje v izgnanstvu. V vitrinah izpostavljeni predmeti povezani z zgodbo družine bodo prehajali v pripovedi razstave iz splošne ravni in skupnega na posameznika in osebno. Razstava se bo zaključila s predstavitvijo organiziranosti izgnancev v društva, s pričevanji in t.i. steno spomina, kjer bodo lahko obiskovalci razstave dodajali predmete ali zapisali svoje zgodbe ali spomine svojih družin.

Avtorici razstave: Irena Fürst in mag. Monika Kokalj Kočevar
Oblikovanje: Mojca Turk

V muzeju vabijo na obisk tudi v nedeljo, 26. oktobra 2014, ob 15. uri, ko bo potekalo javno vodstvo po razstavi Slovenski izgnanci 1941-1945. Po razstavi bo vodila Irena Fürst.