Preskoči na vsebino

Victimhood Nationalism in Transnational Memory Space

Inštitut za novejšo zgodovino vabi na predavanje prof. Jie-Hyun Lima Victimhood Nationalism in Transnational Memory Space: National Mourning and Global Accountability, ki bo v petek, 10 aprila 2015, ob 11. uri v sejni sobi INZ.

Prof. Jie-Hyun Lim je vodilni in mednarodno uveljavljen južnokorejski zgodovinar. Od nedavnega je zaposlen na Sogang University v Seulu, kjer poleg predavanj vzpostavlja raziskovalno institucijo z delovnim imenom Inštitut za kritične transnacionalne študije. Do marca letos je kot ustanovitelj in direktor vodil Inštitut za primerjalno zgodovinopisje in kulturo pri Hanyang univerzi v Seulu.

Raziskovalno delo prof. Lima je izredno široko in komparativno posega na področja kritičnih študij etnocentričnih pristopov v zgodovinopisju, struktur in tehnik diktatur, transnacionalne zgodovine in transnacionalnega spomina, viktimizacije kot strategije historičnega spomina, kar bo tudi tema predavanja. Prof. Lim bo v predavanju bolj podrobno predstavil koncept “viktimizacijskega nacionalizma” pri analizi nasprotujočih si nacionalnih spominov v 20. stoletju v primerjalnem kontekstu Vzhodne Azije in Evrope.