Preskoči na vsebino

Vodni znaki v papirju in filigranografija

Vodni znak najstarejše fužinske papirnice iz leta 1580. Foto: Arhiv RS, vir: SI AS 2, Deželni stanovi za Kranjsko, I.

Arhiv RS vabi na redno mesečno predavanje z naslovom Vodni znaki v papirju in filigranografija na Slovenskem, ki bo v sredo, 25. februarja 2015, ob 13. uri v avli v prvem nadstropju Arhiva RS na Zvezdarski 1 v Ljubljani. Predaval bo Darko Cafuta.

O vsebini

Na Slovenskem se vodni znaki niso raziskovali vse do takrat, ko je v Ljubljano prišel Charles-Moďse Briquet (1839–1918). Nekaj vodnih znakov iz ljubljanskih arhivov je objavil v znamenitem delu »Les Filigranes«, ki je izšlo leta 1907 v Ženevi. Sledili so raziskovalci Alfonz Müllner, Viktor Thiel, Jože Šorn, Georg Eineder.

V predavanju bodo v prvem delu predstavljeni ročna in strojna izdelava papirja ter namen in nastanek vodnega znaka. Drugi del predavanja bo posvečen filigranografiji kot pomožni zgodovinski vedi. Izvedeli bomo nekaj več o preučevanju vodnih znakov v Sloveniji in kako si z vodnimi znaki lahko pomagamo pri zgodovinskih raziskavah. Predstavljeni bodo praktični primeri z območja Slovenije.

O predavatelju:

Darko Cafuta je diplomirani strojni inženir, ki je bil več kot tri desetletja zaposlen v papirnici Goričane. Goričanska papirnica ima več kot 225-letno tradicijo in ta ga je pritegnila k raziskovanju vodnih znakov. Prav s pomočjo vodnih znakov je uspešno raziskal zgodovino loške papirnice, predhodnice papirnice Goričane. Objavil je tudi del najstarejše zgodovine radeške papirnice. Že več kot tri desetletja je član mednarodnega združenja zgodovinarjev papirništva (International Paper Historians). Doslej se je udeležil petnajstih kongresov, ki jih združenje prireja vsaki dve leti.