Preskoči na vsebino

Z vrlino in delom: Dr. Franc Močnik

Mestni muzej Idrija in Slovenski šolski muzej vabita na odprtje razstave Z vrlino in delom: Dr. Franc Močnik (1814-1892). Ob tem bo vse do konca oktrobra potekal bogat program ob 200-letnici rojstva matematika Močnika. Odprtje razstave bo potekalo v torek, 30. septembra 2014, ob 18. uri v Cerkljanskem muzeju.

Program ostalih prireditev:

Osnovna šola Cerkno, 24. september 2014: Močnikove delavnice za učence od 6. do 9. razreda: Matematika je kul.

Cerkljanski muzej, 30. september 2014 ob 18. uri: Mestni muzej Idrija in Slovenski šolski muzej vabita na odprtje občasne razstave Z vrlino in delom, posvečene 200-letnici rojstva dr. Franca viteza Močnika. Po dogovoru s Slovenskim šolskim muzejem bodo v mesecu oktobru v okviru razstave za učence OŠ Cerkno in odrasle potekale tudi Učne ura naših babic in dedkov iz leta 1905, z nalogami iz Močnikovih računic.

Cerkljanski muzej, 1. oktober 2014 ob 18. uri: Občina Cerkno, Cerkljanski muzej in Filatelistično društvo Idrija vabijo na odkritje Močnikovega doprsnega kipa, ki bo preseljen pred muzejsko stavbo in predstavitev priložnostnega poštnega žiga, poštne znamke in ovojnice posvečenih Francu Močniku.

Osnovna šola Cerkno, 2. oktober 2014 ob 18. uri: večpredstavnostni matematični kviz v počastitev Franca Močnika: Matematika živi skozi zgodovino. Po dogovoru bodo učenci izvedli kviz tudi za obiskovalce razstave Z vrlino in delom (za skupine). Odprtje razstave in kviz sodita v sklop prireditev ob letošnjih Dnevih evropske kulturne dediščine, ki potekajo pod naslovom Dediščina gre v šole.

Cerkljanski muzej, 8. oktober 2014 ob 16. uri: Muzejska delavnica za najmlajše v sklopu občasne razstave Z vrlino in delom: Igramo se s števili.

Hotel Cerkno, 24.–25. oktober 2014: Strokovno srečanje in 66. občni zbor Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Obvestila o srečanju so objavljena spletni strani www.dmfa.si.

Cerkljanski muzej, 30. oktober 2014: Muzejska srečanja: predavanje dr. Milana Hladnika z naslovom Poslanstvo dr. Franca Močnika.