Preskoči na vsebino

Ženske v veliki vojni 1914 – 1918

Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Muzej novejše zgodovine Slovenije v sodelovanju s TV Slovenija vabi na predpremiero filma Ženske v veliki vojni 1914 – 1918, ki bo v sredo, 21. januarja, ob 18.00 uri v Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Po ogledu bo sledil pogovor z ustvarjalci.

Dokumentarec TV Slovenija  Ženske v veliki vojni  1914 – 1918 iz serije V Fokusu, posvečene prvi svetovni vojni, se osredotoča na eno izmed prezrtih  in precej neraziskanih tem.  Režiser in scenarist Valentin Pečenko ter  osrednja naratorka, zgodovinarka dr. Petra Svoljšak v  njem odstirata pogled na dejavnost in vlogo žensk  v  prelomnem vojnem  času.

Dokumentarec je posvečen ženskam, ker so le-te s svojo vztrajnostjo, iznajdljivostjo, življenjsko izkušenostjo, brezkompromisnostjo soustvarjalke zgodovine prve svetovne vojne, vojno oziroma bojno fronto so z vzdrževanjem t.i. domače fronte ohranjale, z delom v tovarnah razstreliva in orožja so jo celo “hranile”. Po drugi strani pa so ves čas vojne preko brezštevilnega toka pisem vzdrževale tudi psihično kondicijo svojih moških na fronti ter ohranjale nek privid civilne vsakdanjosti, ki je bil za vojake velikega pomena. Film govori tudi o posameznicah, ki so izstopile iz povprečja ter vojni čas izkoristile za izjemno delo za sočloveka, nenazadnje pa so iz povprečja izstopile vse ženske, saj je bil vojni čas izjemen in je le izjemno žrtvovanje lahko prineslo preživetje v okopih in zaledju velike vojne.

Dokumentarec je nastal v sodelovanju s Filmarhivom Avstrija in drugimi inštitucijami doma in na tujem.  Posnet je bil v Ljubljani, Škofji Loki, Podravju, Posočju in na Krasu. Sooblikovala  sta ga naratorja  Mitja Močnik in mag. Nataša Kolar ter direktor fotografije in snemalec Mišo Čadež, montažerja Zvone Judež in Snežana Tadić, avtor in izvajalec glasbe Jani Golob in drugi.