Preskoči na vsebino

Živalski mrtvaški ples, živali 1914-1918

Muzej novejše zgodovine Slovenije v sodelovanju z Društvom za raziskave vabi na odprtje občasne razstave z naslovom Živalski mrtvaški ples, živali 1914-1918, ki bo 12. marca 2015, ob 18.00 uri. Na ogled bo do 3. maja 2015.

Živali na bojnem polju niso avtonomne, ampak so tako ali drugače zmagovalke oziroma žrtve razmer, ki jim jih je vsilil človek. Niso ne prijateljice ne sovražnice, nimajo ne dolžnosti ne plemenitega cilja, niso ne dobre ne slabe, zgolj so.

V 1. svetovni vojni so ljudje nabor nekaterih živali izenačili z naborom vojakov in jim pripisovali patriotske lastnosti in naloge. V nesmiselni projekciji človeških vrednot so iste živali delili na zaveznike in sovražnike, na zaslužne in pogubne.

Na koncu vojne so vse živali brez izjeme končale v isti uravnilovki. Smrt je poenotila vse. Razmišljanje o univerzalnosti smrti v vojnem času je člane Društva za domače raziskave pripeljalo do teme mrtvaškega plesa, priljubljene poznosrednjeveške alegorije, ki je ohranjena v vseh deželah ob soški fronti. Priredili so ikonografijo freske iz Hrastovelj, ki jo je Janez iz Kastva naslikal ok. leta 1490, in naslikali 7-metrsko sliko na šotorsko platno. Na njej povorko različnih živali po vojni soški pokrajini vodijo v brezno razposajeni in norčavi okostnjaki, ovešeni z vojaško opremo. Pozdravlja in salutira jim general Smrt, na prestolu ob njem pa na gramofonu igra vedno ista pesem.

Avtorji razstave: Katarina Toman Kracina in Društvo za domače raziskave. Razstava bo na ogled do 3. maja 2015.