Preskoči na vsebino

Hitler slavi začetek I. svetovne vojne

Shod na Odeonplatzu leta 1914 in Adolf Hitler, ki slavi začetek I. svetovne vojne.

Znamenita fotografija münchenskega shoda v podporo vojni proti Rusiji z začetka avgusta 1914, na kateri naj bi bil razločno viden Adolf Hitler, že vrsto let zbuja dvome in debate strokovnjakov.

Nemško cesarstvo se je v prvo svetovno vojno vključilo z vojno napovedjo carski Rusiji 1. avgusta 1914, kar so s shodom na trgu Odeonsplatz v nemškem Münchnu naslednji dan želeli proslaviti njeni zagovorniki. Med njimi naj bi bil tudi sam Adolf Hitler, ki naj bi ga na dogodku v fotografski objektiv ujel nemški fotograf Heinrich Hoffmann, kasnejši fotograf tretjega rajha. A fotografijo z njim je Hoffmann objavil v tedniku Illustrierter Beobachter, katerega soustanovitelj je bil, šele 12. marca 1932. To je bilo na dan pred predsedniškimi volitvami v Nemčiji, ko je bil na udaru Hitlerjev patriotizem zaradi izmikanja služenju vojaškega roka v avstrijski vojski.

Da je bil Hitler na omenjenem shodu, naj bi slednji fotografu povedal že leta 1929 ob obisku v njegovem ateljeju, zato je Hoffmann ponovno pregledal vse posnetke in našel Hitlerja na negativu, ki je bil namenjen uničenju. A fotografije ni objavil, niti ne leta 1930, ko je v istem tedniku priobčil neko drugo fotografijo s shoda, na kateri pa ni bilo Hitlerja. Na objavo je počakal do volitev leta 1932, ko je fotografiji dodal Hitlerja v povečevalnem steklu in s pripisom »Adolf Hitler, nemški patriot«, s čimer je najverjetneje propagandistično želel poudariti njegovo dolgoletno lojalnost nemški državi in »ljudskost«.

Da gre najverjetneje za odlično izpeljano propagandno akcijo, govori še nekaj dejstev in indicev. Negativ ni ohranjen, je pa v Hoffmannovem arhivu ohranjenih drugih šest negativov s shoda. Fotografije Hitlerja med prvo svetovno vojno prikazujejo z dolgimi brki, kar je bila tudi takratna trenutna moda. Krajši »Hitler« brki naj bi pogostejši postali ravno med vojno in zaradi nje, saj so omogočali lažjo uporabo plinskih mask. Primerjave različnih fotografij z dogodka in kratkega videoposnetka so po zadnjih ugotovitvah zgodovinarjev pokazale, da bi Hitler sicer res lahko bil na shodu, a je stal drugje, medtem ko so znamenito fotografijo retuširali, pri čemer so Hitlerja postavili v bolj viden položaj in poudarili njegove kasnejše obrazne poteze iz 30. let za lažjo prepoznavo.

https://youtu.be/ZZTNBAOJSls

______________________

Literatura: