Preskoči na vsebino

1895 – Rojen Slavko Osterc

17. junija leta 1895 se je rodil skladatelj in glasbeni pedagog Slavko Osterc. Ustvaril je 170 glasbenih del, ki segajo od orkestralnih do komornih, scensko glasbenih in vokalnih. Poleg Marija Kogoja, ki je ustvaril legendarne Črne maske, je bil Osterc največji slovenski predvojni glasbeni modernist in pripadnik avantgardne smeri v glasbi.

Presenetljiva je tudi njegova življenjska zgodba. Še ne dvajsetleten je komponiral in vodil orkester v Mariboru. Kot številne mnoge mladeniče ga je vojna vihra prve svetovne vojne potegnila v skalnata bojišča soške fronte, kjer je bil ranjen. Kljub uradni razglasitvi konca vojne in razpadu stoletnega Habsburškega imperija, je sledil klicu slovenskemu domoljubju in se pridružil Maistrovim borcem za severno mejo ter utrgali nemškim nacionalističnim krempljem večinski del slovenske Štajerske z Mariborom.

Kasneje je študiral in diplomiral na praškem konservatoriju, po vrnitvi v domovino pa se je ustalil v Ljubljani. na Državnem konservatoriju in poznejši Glasbeni matici je predaval kompozicijo in svojim delom navduševal mlajšo generacijo skladateljev z modernističnimi smernicami. Poleg tega je veliko publiciral in deloval kot glasbeni kritik.

Slavko Osterc (FOTO: Wikipedia)

Ostali dogodki na današnji dan:

1905 – Rojena Vida Juvan

17. junija leta 1905 se je rodila Vida Juvan. Slovenska igralka Vida Juvan je bila 60 let prisotna na gledališkem odru, blestela pa je tudi na filmskem platnu in v pedagoških vodah. Njena igralska kariera se je začela z lahkotnimi vlogami naivnih žensk in ljubic ter se hkrati z zorenjem, ki jih tlakuje življenje, v… Nadaljuj z branjem

1885 – Kip Svobode prispe v New York

17. junija leta 1885 je na francoski ladji Isere v New York prispel Kip svobode. Več kot dvesto tisoč prebivalcev New Yorka je prispelo v pristanišče, da bi pozdravilo francosko ladjo, katera je spomenik pripeljala v več delih. Dela na spomeniku so bila končana aprila naslednje leto, Kip svobode pa so slavnostno postavili na otoku… Nadaljuj z branjem