Preskoči na vsebino

1913 – Rojen Jože Gale

11. maja leta 1913 se je rodil igralec, režiser, scenarist in pedagog Jože Gale. V svoji izredno bogati in ustvarjalni karieri se je proslavil kot ustvarjalec treh filmskih podob Kekca. Gale je leta 1952 na beneškem filmskem festivalu prejel nagrado v sekciji mladinskih filmov za film Kekec, ki so ga eno leto prej posneli v produkcijski hiši Triglav Film. Črno-beli slovenski film je nastal po knjižni predlogi pripovedk pisatelja Josipa Vandota. Film Kekec ni bil le prva domača uspešnica, marveč tudi prvi mednarodni uspeh slovenskega filma. Leta 1963 je bil posnet še barvni Srečno, Kekec in pet let kasneje še Kekčeve ukane.

Jože Gale je leta 1938 diplomiral iz gledališke režije na konservatoriju v Pragi. Že med drugo svetovno vojno je bil član SNG na osvobojenem ozemlje, nato pa deloval v SNG Drama Ljubljana. Kot gledališki režiser je tudi v Mestnem gledališču Ljubljanskem postavil na oder več kot 50 predstav. Več kot desetletje, do leta 1979, pa je bil tudi profesor za filmsko režijo in igro na AGRFT.

Jože Gale – FOTO: Wikipedia Commons

Ostali dogodki na današnji dan:

1784 – Rojen Urban Jarnik

11. maja leta 1784 se je na Potoku pri Štebnju v Ziljski dolini v bližini Svetega Štefana na Zilji (današnja avstrijska Koroška) rodil slovenski rimskokatoliški duhovnik, zgodovinar, jezikoslovec, pisatelj, etnograf, pesnik, antropolog in predvsem narodni buditelj Urban Jarnik. Na njegovo življenjsko delo je močno vplivala kratkotrajna francoska vladavina v naših krajih (1809-1813) in za slovenski… Nadaljuj z branjem