Preskoči na vsebino

1958 – Umre Izidor Cankar

22. septembra leta 1958 je v Ljubljani umrl slovenski in jugoslovanski umetnostni zgodovinar, diplomat, jezikoslovec, novinar, prevajalec, pisatelj in teolog Izidor Cankar. Star je bil 72 let.

Izidor Cankar je bil znameniti bratranec še bolj znamenitega pisatelja Ivana Cankarja. Poleg znanega sorodnika pa je Izidor Cankar ustvaril več, kot je splošno znanega v javnosti. Ker je bila njegova mama sremska Nemka, je otroška leta preživel v krogih bogatih družin sremskih Nemcev, kar je vplivalo na njegov kasnejši življenjski slog. Izidor se je naučil govoriti slovensko šele po prihodu v Ljubljano, leta 1897, kamor je prišel s pomočjo bratranca Ivana. Tam je končal klasično gimnazijo in študij bogoslovja. Nato je študiral estetiko na univerzi v Louvainu in umetnostno zgodovino na Dunaju, kjer je 1913 doktoriral.

V letih 1914–1919 je bil urednik revije Dom in svet, v letu 1918/1919 pa glavni urednik časnika Slovenec. V zimskem semestru 1919/20 je postal docent, 1923 izredni in 1928 redni profesor umetnostne zgodovine na Univerzi v Ljubljani. Umetnostne zgodovine na Slovenskem ni utemeljil le s svojim organizacijskim in pedagoškim delom, temveč tudi s publiciranjem. Leta 1920 je ustanovil Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo, ki od leta 1999 podeljujejo nagrade, priznanja in častna priznanja Izidorja Cankarja. Ob razpadu Avstro-Ogrske je aktivno sodeloval pri združitvi južnoslovanskih narodov monarhije v državo SHS.

Leta 1920 je na Ljubljanski univerzi utemeljil katedro za umetnostno zgodovino, na kateri je predaval do vstopa v diplomatsko službo, v naslednjih letih pa je ustanovil Zbornik za umetnostno zgodovino. Dal je tudi pobudo za ustanovitev Moderne galerije, ki je bila kasneje zgrajena ob vstopu v Tivoli po načrtnih arhitekta Edvarda Ravnikarja. Leta 1926 je izstopil iz duhovniškega poklica in se poročil s hčerjo ljubljanskega podjetnika Dragotina Hribarja. Med letoma 1936 in 1944 je bil veleposlanik kraljevine Jugoslavije v Argentini in Kanadi. Leta 1944 je postal minister za prosveto, pošto in telegraf v vladi Ivana Šubašića v Londonu, vendar je že čez nekaj mesecev odstopil. V istem času se je povezal z OF. Po vojni je bil jugoslovanski veleposlanik v Grčiji. Po vojni je bil izvoljen za rednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU). Umrl je na današnji dan 1958 v sanatoriju Emona.

Izidor Cankar (FOTO: Wikipedia)

Ostali dogodki na današnji dan:

1947 – Ustanovitev Informbiroja

22. septembra leta 1947 se je v Sklarski Porembi na Poljskem začela konferenca komunističnih strank, na kateri je bil ustanovljen Informacijski biro komunističnih partij Kominform, bolj znan kot Informibro. Jugoslavijo sta na konferenci predstavljala Edvard Kardelj in Milovan Đilas. Ustanovitev Informbiroja je bil odgovor Sovjetske zveze na politiko obkoljevanja, ki so jo ZDA po koncu… Nadaljuj z branjem