Preskoči na vsebino

1985 – Umre Angela Vode

5. maja leta 1985 je v Ljubljani umrla publicistka, političarka in defektologinja Angela Vode. Po končanem ljubljanskem učiteljišču je poučevala na osnovnih šolah v okolici Ljubljane, zaradi protiavstrijske propagande je bila 1917 odpuščena. Ob delu je doštudirala zdravstveno pedagogiko in leta 1921 opravila strokovni izpit za pouk defektnih otrok ter nato do leta 1944 poučevala na posebni šoli za prizadete v Ljubljani.

Že zelo zgodaj se je ukvarjala tudi s političnim delom. Nekaj let je delala v tajništvu stranke JSDS, organizirala delavske stavke in bila aktivistka v ženskih društvih. Bila je ena prvih slovenskih komunistk, leta 1939 pa so jo izključili iz partije, ker je nasprotovala sporazumu med Hitlerjem in Stalinom. Že pred vojno je objavila številne feministične tekste, v katerih se je zavzemala za enakopraven položaj ženske v družbi.

Leta 1947 je bila obsojena na Nagodetovem politično montiranem procesu in šest let prebila v zaporu. Kasneje jo je finančno podpirala sestra, dve leti pred upokojitvijo leta 1960 pa je bila tajnica na obrtni šoli oblačilne stroke v Ljubljani. Vse do smrti je bila izključena iz javnega življenja tudi s prepovedjo publiciranja, na podlagi njene dolgo skrite avtobiografske knjige Skriti dnevnik, v katerem je opisala razmere pred drugo svetovno vojno, NOB, socialistično revolucijo in lastna zaporniška leta, pa je bil pred leti posnet dokumentarni film.

Angela Vode (FOTO: Wikipedia Commons)

Ostali dogodki na današnji dan:

1821 – Umre Napoleon Bonaparte

5. maja Leta 1821 je na samotnem otoku Sv. Helena sredi Atlantskega oceana v pregnanstvu umrl francoski cesar in vojskovodja Napoleon Bonaparte. Star je bil 51 let. Vzrok smrti je bila zastrupitev z arzenikom. Svojo kariero je začel kot otrok francoske revolucije, ter jo nadaljeval z uspešnimi vojaškimi kampanjami konec 18. stoletja. Predvsem se je… Nadaljuj z branjem