Preskoči na vsebino

1375 – Umre Giovanni Boccaccio

21. decembra leta 1375 je umrl pisatelj, pesnik, diplomat, prevajalec in humanist Giovanni Boccaccio. Pokopan je v mestu Certaldo, kjer je tudi umrl. Star je bil 62 let. Njegovo najbolj znano delo je Dekameron, ki ga je začel pisati leta 1350, končal pa 1353. Gre za zbirko stotih novel, ki jih pripovedujejo mladenke in mladeniči iz Firenc. Ti so se pred veliko kugo zatekli na podeželje, kjer si s pripovedovanjem zgodb krajšajo čas. Dekameron, v katerem Boccaccio realistično opisuje takratne ljudi in njihove značaje, je tudi pomemben zgodovinski dokument o času.

Boccaccio je zaslužen tudi za popularizacijo novel. Čeprav so zbirke novel obstajale že pred njim, je prav on utrdil njihov smisel in pomen. Novela je šele v renesansi postala oznaka za književno zvrst, prepoznavna po krajših in srednje dolgih zgodbah, ki vsebujejo en sam dogodek s kratkim zapletom in nepričakovanim razpletom oziroma koncem. Med bolje poznanimi je njegova Novela o Sokolu.

Čeprav je bil v zadnjih dveh desetletjih svojega življenja bolj učenjak kot pisatelj, je skupaj napisal okoli 20 različnih del. Poleg že omenjenih novel je pisal še romane, epe, speve, zanimalo ga je tudi bajeslovje (mitologija). Pisal je večinoma v italijanščini in tudi v latinščini.

Giovanni Boccaccio, FOTO Wikipedia