Preskoči na vsebino

1530 – Rojen Ivan Grozni

25. avgusta leta 1530 se je v rezidenci ruskih vladarjev Kolomenskoje (danes del Moskve) rodil Ivan IV. Vasiljevič imenovan tudi Ivan Grozni. Bil je veliki moskovski knez, ko je bil star 17 let pa se je proglasil za carja vseh Rusov. To titulo so nato nosili vsi njegovi nasledniki do leta 1917. Ob kronanju Ivana IV. je bilo razglašeno tudi Moskovsko oz. Rusko cesarstvo.

Njegovo vladavino je zaznamovalo več vojaških konfliktov (s Tatarji, Osmanskim cesarstvom, Švedi, Poljaki, Tevtonskimi vitezi, Veliko kneževino Litvo). Kljub temu je uspel zajetno povečati ozemlje Ruskega cesarstva. Najbolj pomembna so bila zavzetje tatarskega Kazana, razširitev Rusije v smeri proti Kaspijskem jezeru (Astrahan) in začetek osvajanja Sibirije. Pospeševal je trgovino in obrt, zlasti z Evropo. V času njegovega vladanja je v Rusiji deloval tudi kranjski diplomat in zgodovinar Sigismund von Herberstein.

Umrl je 18. marca 1584 v Moskvi, nasledil pa ga je njegov sin, intelektualno omejeni, Feodor I. Ivan je pokopan v Arhangelski katedrali (hramu) v moskovskem Kremlju.

Ivan Grozni, hrani Državni zgodovinski muzej Rusije v Moskvi (FOTO Danijel Osmanagić)

Ostali dogodki na današnji dan:

1733 – Umre Gašpar Franchi

25. avgusta leta 1733 je v Ljubljani umrl zvonar Gašpar Franchi. Star je bil 76 let. Zvonarstvo ima na Slovenskem in v Ljubljani več kot 700 letno zgodovino. Umetnost vlivanja, donenja, zvenenja in pritrkovanja je prihajala iz romanskega zahoda, predvsem iz Beneške republike. Zvonove so poznale že starejše antične civilizacije, v naših deželah pa je… Nadaljuj z branjem