Preskoči na vsebino

1736 – Rojen James Watt

19. januarja leta 1736 se je v škotskem mestu Greenock rodil britanski in škotski izumitelj, inženir, kemik, fizik, matematik in podjetnik James Watt.

Leta 1781 je izboljšal parni stroj Thomasa Newcomna iz leta 1712. Wattov parni stroj je bil ključnega pomena za industrijsko revolucijo v Veliki Britaniji in drugod po svetu. Različne izume je razvijal vse do svoje smrti leta 1819, ampak noben več ni bil tako uspešen kot parni stroj. Tekom svojega življenja je svoje izume znal tudi dobro unovčiti, zato je postal precej bogat mož.

Razvil je koncept konjske moči. Po njem se imenuje tudi enota za moč – watt. Je dobitnik več najvišjih škotskih, britanskih in francoskih nagrad za svoje delo.

James Watt – portret britanskega slikarja Henrya Howarda (FOTO Wikipeida)

Ostali dogodki na današnji dan:

1945 – Osvobojen geto v Lodžu

19. januarja leta 1945 so enote sovjetske Rdeče armade osvobodile t.i. »Geto v Lodžu« na Poljskem. Geto se je nahajal v mestu Lodž, ki se je v času nacistične okupacije imenoval Litzmannstadt. V njem so bivali predvsem poljski Judje in predstavniki romske skupnosti, kasneje pa so v geto naseljevali tudi druge »genetsko nečiste prebivalce« ostalih… Nadaljuj z branjem