Preskoči na vsebino

1776 – Dan neodvisnosti ZDA

Združene države Amerike danes praznujejo svoj rojstni dan. 4. julija leta 1776, so na drugem kontinentalnem kongresu ZDA ratificirale deklaracijo o neodvisnosti, ki jo je sestavil Thomas Jefferson. Tako se je 13 ameriških kolonij uradno odcepilo od Velike Britanije, s katero so praktično bili že v vojni od aprila 1775. Najbolj se je za neodvisnost zavzemal John Adams, ki je pozneje postal drugi predsednik ZDA.

Leta 1774 je bil v Pensilvaniji sklican prvi kontinentalni kongres, kamor je svoje predstavnike poslalo 13 držav ustanoviteljic bodočih Združenih držav Amerike. Drugi kontinentalni kongres leta 1776 je 2. julija izdal deklaracijo o neodvisnosti, kaj je samo še povečalo sovražnosti med britanskimi četami in kontinentalno milico pod vodstvom Georgea Washingtona, kasnejšega prvega predsednika ZDA.

Čeprav je bila ameriška neprofesionalna vojska slabša, je zaradi motiviranosti in okretnosti ter poznavanja terena zmagovala v številnih bitkah, nazadnje pa so revolucionarjem na pomoč priskočili Španci ter Francozi, ki so videli priložnost za izgon Britancev iz Amerike. Vključitev Francije v vojno na strani kontinentalnih milic je bila ključna za poraz Britancev v ameriški revolucionarni vojni. S pariško pogodbo leta 1783 je Velika Britanija priznala neodvisnost Združenih držav, Španija pa je dobila bivšo britansko kolonijo Florido.

Osamosvojitev je imela izrazito pozitiven vpliv na zemljiške posestnike in plantažnike, medtem ko nelastniki posestev, ženske in temnopolti prebivalci niso čutili pridobitev. Nova suverenost ni pomenila nič dobrega niti za Indijance, saj priseljenci niso imeli več ovir pri svobodnem širjenju v notranjost celine.

Thomas Jefferson, avtor deklaracije o neodvisnosti, je po vojni služil kot podpredsednik Johnu Adamsu (1787-1801), kasneje pa je bil tudi predsednik ZDA (1801 – 1809). FOTO Wikipedia.