Preskoči na vsebino

1793 – Umre Ludvik XVI.

21. januarja 1793 je bil z giljotino na pariškem Trgu revolucije (danes Trg sloge) usmrčen francoski kralj Ludvik XVI. Bil je edini francoski kralj v zgodovini, ki je doživel takšno usodo. Star je bil 38 let. Na francoski prestol je prišel leta 1774 pri le 20. letih. Z njegovo smrtjo je bilo dokončno konec tisočletne vladavine francoskih monarhov. Ludvik XVI. je namreč tudi po francoski revoluciji leta 1789 še nekaj časa ostal na prestolu in je bil t.i. »ustavni kralj«. Njegov rabelj Charles Henri Sanson je pričal, da je kralj svojo usodo dočakal s pogumom in dostojanstvom.

Devet mesecev kasneje je bila na istem trgu in s strani istega rablja usmrčena še kraljica Marija Antoaneta. Tako kot Ludvik XVI. je bila obtožena izdajstva in obsojena na smrt z giljotino. Enako kot kralj je bila tudi pokopana v neimenovan grob. Po koncu napoleonskih vojn in po začetku t.i. »Burbonske restavracije«, sta bili leta 1815 njuni telesi prekopani v baziliko Saint Denis, kjer so pokopani skoraj vsi francoski monarhi.

Ludvik XVI. (delo francoskega slikarja Antoinea Calleta, 1779), FOTO Wikipedia

Ostali dogodki na današnji dan:

1924 – Umre Vladimir Iljič Uljanov Lenin

21. januarja leta 1924 je v svoji rezidenci v Gorki-Leninskem umrl politični mislec in idejni vodja Velike oktobrske socialistične revolucije Vladimir Iljič Uljanov Lenin. Star je bil le 53 let. Po tem ko je bila z oblasti odstavljena prehodna vlada Aleksandra Kernskega ter vzpostavljena sovjetska oblast v večjih mestih, je bila sestavljena prva sovjetska vlada… Nadaljuj z branjem