Preskoči na vsebino

1813 – Bitka pri Bautznu

20. maja leta 1813 se je začela bitka pri Bautznu, v kateri se je francoska armada spopadla z združeno rusko in prusko vojsko. Francoski vojski, ki je štela preko 115.000 mož, je poveljeval Napoleon Bonaparte, medtem ko sta ruski in pruski armadi, ki sta skupaj šteli skoraj 100.000 vojakov, poveljevala Gebhard Von Bluchen in Peter Wittgenstein.

Bitka se je naslednji dan končala s francoskim zmagoslavjem, a to je bila za Napoleona zgolj Pirova zmaga, saj se je glavnina ruske in pruske armade po porazu na bojišču uspela umakniti. Francozi so v bitki izgubili med 20.000 – 22.000 mož, medtem ko so Rusi in Prusi izgubili okoli 15.000 vojakov.

Po koncu bitke je Napoleon z zavezniki podpisal devettedensko premirje. Boji s koalicijo so se nadaljevali avgusta, ko se je Prusiji in Rusiji v boju proti Franciji pridružila še Avstrija.

Ostali dogodki na današnji dan:

1654 – Umre Marko Wiz

20. maja leta 1654  je umrl ljubljanski sodnik in župan Marko Wiz (tudi Witz, Wüz in Wütz). Njegov oče Jurij je bil ljubljanski krojač in krčmar protestantske vere, ki je na Kranjsko prišel iz nemških dežel, med ljubljanske meščane pa je bil sprejet leta 1570. Prvorojenec od sedmih otrok Marko se je rodil okoli leta… Nadaljuj z branjem

1882 – Ustanovitev trojne zveze

20. maja leta 1882 so Nemčija, Italija in Avstro-Ogrska ustanovile trojno zvezo. Trojna zveza je bila nadaljevanje t.i. dvojne zveze, ki sta jo tri leta prej sklenini Nemčija in Avstro-Ogrska. Pridružitev Italije tej zvezi je presenetila številne, saj sta bili prav Italija in Avstro-Ogrska glavni konkurentki za prevlado v srednji Evropi in na Jadranu. Glavni… Nadaljuj z branjem