Preskoči na vsebino

1823 – Objava Monrojeve doktrine

2. decembra leta 1823 je ameriški predsednik James Monroe med tradicionalnim letnim nagovorom kongresa objavil poslanico, bolj znano kot Monroejeva doktrina.

Bila je uradna politika ZDA v boju proti evropskemu kolonializmu v Severni in Latinski Ameriki. V njej je zapisano, da bo vsak poskus evropskih sil, da vzpostavi nove kolonije v Ameriki interpretiran kot sovražna poteza proti Združenim državam Amerike. Doktrina tudi navaja, da se ZDA ne bodo vmešavale v notranje ureditve evropskih kolonij v Amerikah in bodo ostale nevtralne v sporih med evropskimi državami. Doktrina je nastala v času, ko so številne kolonije v Latinski Ameriki bile na poti, da razglasijo neodvisnost od Španije ali Portugalske, zato si ZDA niso želele prihoda še kakšne druge evropske sile na svoje meje oziroma na svoje interesno področje.

Monroe je bil odvetnik, državnik in predvsem peti predsednik ZDA (1817-1825). Preden je postal predsednik ZDA je služboval kot član poslanskega doma Virginie, dvakrat je bil tudi guverner te ameriške zvezne države. Bil je še član senata ZDA, veleposlanik v Veliki Britaniji in Franciji, pred začetkom predsedovanja pa je bil ameriški državni sekretar (minister za zunanje zadeve) in minister za vojno (obrambni minister).

Umrl je na »rojstni dan ZDA«, 4. julija leta 1831 v New Yorku. Star je bil 73 let. Pokopan je na richmondskem pokopališču Hollywood v ameriški zvezni državi Virginia.

James Monroe, FOTO Wikipedia