Preskoči na vsebino

1840 – Umre Andrej Smole

30. novembra leta 1840 je v Ljubljani pri 40 letih umrl najboljši Prešernov prijatelj Andrej Smole. Ironično, umrl je ob praznovanju svojega goda ob Prešernovi prisotnosti. Štiri leta po Smoletovi smrti je Prešeren v listu Illyrisches Blatt objavil pesem v njegov spomin. Smole je bil po poklicu trgovec. Kot velik ljubitelj ljudskih pesmi, je te zbiral in zapisoval ter prevajal. Nekaj jih je tudi objavil (Kranjska čbelica, 1832).

Smole je bil rojen 18. novembra leta 1800 (bil je le 15 dni starejši od Prešerna) v ljubljanski gostilni Figovec, ki sta jo vodila njegova starša Helena in Mihael Smole (1776–1806). Oče je zgodaj umrl, mati pa je prevzela gostilno in se ponovno poročila. Andrej Smole je z materino vzpodbudo postal trgovec, vendar pa sta ga bolj kot posli zanimala predvsem književnost in razvoj slovenskega jezika ter kulture. Zaradi boemskega življenja je bankrotiral in se pred dolžniki za več let umaknil v tujino (Nemčija, Italija, Anglija). Po vrnitvi je leta 1833 kupil dolenjski dvorec Prežek (Preissek). Istega leta mu je umrla mati Helena, leto kasneje pa je grad Prežek postal njegovo stalno prebivališče. V njem je živel do leta 1839 in pogosto veseljačil s Francetom Prešernom, Stanetom Vrazom in grofom Antonom Alexandrom Auerspergom. S Prešernom sta načrtovala tudi političen časopis, ki pa je zaradi cenzure in Smoletove prezgodnje smrti ostal neuresničen.

Spominska plošča Andreja Smoleta je bila na prvotni zgradbi gostilne Figovec, po njenem rušenju leta 1951 pa je dal Plečnik ploščo vzidati v obzidje Križank (Zoisova cesta, Ljubljana). Po Smoletu danes nosi ime ulica v ljubljanskem naselju Bežigrad.

Andrej Smole, FOTO Wikipedia