Preskoči na vsebino

1871 – Rojen Fran Saleški Finžgar

9. februarja 1871 se je v Doslovčah na Gorenjskem rodil slovenski pisatelj, dramatik, pesnik in prevajalec Fran Saleški Finžgar. Bil je eden od najvidnejših predstavnikov slovenske moderne. Z živo, sočno in jedrnato besedo je opisoval gorenjsko pokrajino in njene ljudi, tako kmete kot meščane. Pisal je tudi ljudske igre.

Med njegova najboljša dela sodijo: Pod svobodnim soncem, Dekla Ančka, Razvalina življenja, Veriga, Študent naj bo, Gospod Hudournik, Iz mladih dni… Bil je urednik Mladike in med prvimi rednimi člani Slovenske akademije znanosti in umetnosti, pisal pa je tudi v orlovsko (katoliška telesnovzgojna organizacija) glasilo Mladost. Leta 1951 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo, dve leti kasneje pa še Levstikovo nagrado za dosežke na področju otroške in mladinske književnosti.

Umrl je leta 1962 v hiši na Koleziji pri 91 letih. Ulica, na kateri stoji njegov ljubljanski dom, danes nosi njegovo ime Finžgarjeva ulica. Rojstna hiša na Gorenjskem je urejena v muzej, v Sori, kjer je Finžgar deloval, pa je urejena spominska soba.

Fran Saleški Finžgar leta 1931, FOTO Wikipedia