Preskoči na vsebino

1872 – Rojen Jože Plečnik

23. januarja leta 1872 se je v Ljubljani rodil eden največjih slovenskih arhitektov Jože Plečnik, ki je preobrazil podobo naše prestolnice.

V Ljubljani je obiskoval ljudsko šolo, nato pa umetnoobrtno šolo v Gradcu. Leta 1895 se je vpisal na dunajsko umetnostno akademijo, kjer je arhitekturni oddelek vodil Otto Wagner, po koncu študija pa se je zaposlil v njegovem ateljeju. V začetku 20. stoletja je dobil štipendijo za enoletno potovanje v Italijo in Francijo, kar je vplivalo na njegovo ustvarjanje po koncu I. svetovne vojne.

Med letoma 1911 in 1921 je živel v Pragi, kjer je bil profesor na umetnoobrtni šoli. Leta 1920 je bil imenovan za arhitekta praškega gradu, poleg tega pa je sprejel mesto profesorja na Tehniški fakulteti v Ljubljani, kamor se je preselil leta 1921. Deloval je tudi v drugih mestih po Jugoslaviji, med drugim v Zagrebu in Beogradu.

Med njegova pomembnejša dela v Ljubljani spadajo stavba Narodne in univerzitetne knjižnice, Žale (Vrt vseh svetih, zgrajen med leti 1938-1940), Ilirski steber posvečen Napoleonovim Ilirskim provincam (1929), Čevljarski most, most čez Gradaščico, cerkev sv. Frančiška Asiškega v Šiški (1925-1930), bežigrajski (orlovski) stadion, Tromostovje in pokrita tržnica. Tržnico je gradil v letih 1940-1944, kar pomeni, da jo je gradil v treh različnih državah (Jugoslavija, Italija, Nemčija). Med ureditvami izstopa zasnova Vegove ceste vse do trnovske cerkve, Trnovski pristan z nabrežji Ljubljanice, sodeloval je tudi pri ureditvi »vogala rimske Emone« na Mirju. Arheološke ostaline obrambnega zidu so med vojnama uredili po njegovi zamisli. Po II. svetovni vojni je urejal tudi Zoisovo cesto, kjer je postavil Zoisovo piramido.

Njegovo zadnje večje delo so bile Križanke (1950-1956), ko je samostan preoblikoval v poletno gledališče. Plečnik je umrl 7. januarja 1957 na svojem domu v Trnovem. Številne njegove zamisli niso bile uresničene, predvsem pa tu izstopa načrt, da bi po II. svetovni vojni na ljubljanskem griču zgradili parlament Ljudske republike Slovenije oz. t. i. Katedralo svobode.

Leta 2015 je bila obnovljena in na novo odprta za obiskovalce Plečnikova hiša v Trnovem, v kateri je arhitekt bival med letoma 1921– 1957.

Več o tem velikem slovenskem arhitektu si lahko preberete tudi v članku Jože Plečnik in Ljubljanica.

Plečnikova Tržnica in Tromostovje v Ljubljani, FOTO Danijel Osmanagić

Ostali dogodki na današnji dan:

1878 – Rojen Oton Župančič

23. januarja leta 1878 se je na Vinici v Beli krajini rodil slovenski pesnik, dramatik in prevajalec Oton Župančič. Skupaj z Dragotinom Kettejem, Josipom Murnom Aleksandrovim in Ivanom Cankarjem je bil eden izmed predstavnikov slovenske moderne. V delih se je posvečal socialni problematiki (Samogovori 1908), napisal je nekaj otroških pesniških zbirk (Pisanice, Ciciban, Lahkih nog… Nadaljuj z branjem