Preskoči na vsebino

1890 – Rojen Stanko Bloudek

11. februarja 1890 se je v Idriji rodil letalski konstruktor in konstruktor prvega slovenskega avtomobila, športnik, športni delavec, inženir in arhitekt Stanko Bloudek. Njegov oče je prihajal s Češke, kjer je družina nekaj let tudi živela. Stanko je pionir številnih športov na Slovenskem, s katerimi se je kot član ljubljanskega športnega kluba Ilirija in sokol tudi aktivno ukvarjal. Tako je bil eden prvih nogometašev v Sloveniji, državni prvak v metanju diska in večkratni prvak Jugoslavije v umetnostnem drsanju. Od leta 1932 je naredil načrte za okoli sto smučarskih skakalnic.

Med drugim je konstruiral in nenehno dograjeval planiško skakalnico (Bloudkova velikanka), pri izgradnji katere je sicer na samem začetku pomembno vlogo imel tudi Ivan Rožman. Na prav tej skakalnici je človek prvič poletel preko sto metrov, Planica pa se je vpisala na svetovni skakalni zemljevid.

Bloudek je skonstruiral tudi žičnico na Krvavec, žičnico na Mariborsko Pohorje in sodeloval pri izdelavi načrtov za žičnico na Črnem vrhu pri Jesenicah. Po njegovih načrtih so leta 1954 zgradili skakalnico v ljubljanskem naselju Šiška, t. i. Galetovo skakalnica (ime po nekdanjem posestniku Galetu), ki je delovala do leta 1976. Še danes med drevesi stoji zaletni stolp. Ne gre pozabiti bazena Ilirija, ki je bil zgrajen leta 1929 kot najsodobnejši tak objekt v državi in pomemben tudi v svetovnem merilu. Zanj je večino denarja prispeval kar Bloudek sam.

Kot umetnostni drsalec je bil Bloudek član ekipe Kraljevine SHS na zimski olimpijadi v St. Moritzu leta 1928, a nato na tekmovanju ni nastopil. Med drugo svetovno vojno je sodeloval z OF, ji izdatno finančno pomagal in za partizansko vojsko konstruiral orožja ter orodja. Zaradi tega je bil preganjan in zaprt.

Bloudek je dobitnik več najvišjih jugoslovanskih nagrad, pred in po drugi svetovni vojni. Po prvi svetovni vojni je bil eden od ustanoviteljev jugoslovanskega olimpijskega komiteja, po drugi pa je postal član Mednarodnega olimpijskega komiteja. Po njem se imenuje največja, vsakoletna nagrada na področju športa v Sloveniji: Bloudkova priznanja, ko jo podeljujejo od leta 1965.

V njegovo čast je nedavno preminuli kipar Stojan Batič v ljubljanskem parku Tivoli leta 1969 postavil kip. Žal so ga štirideset let kasneje ukradli, na nadomestek pa še čakamo. Bloudek je umrl v Ljubljani 26. novembra 1959 pri 69. letih.

Nekaj njegovih osebnih predmetov je na ogled na razstavi v NC Planica, njegovo dediščino pa hrani Muzej športa v Ljubljani.

Stanko Bloudek (FOTO: Wikipedia)