Preskoči na vsebino

1900 – Ustanovljen nogometni klub Ajax

18. marca leta 1900 je bil v Amsterdamu ustanovljen nizozemski in svetovni nogometni velikan Ajax. Poimenovan je po grškem antičnem heroju Ajaxu, dobro opisanem v Homerjevi Iliadi. Nasplošno je bilo na Nizozemskem pa tudi drugod po Evropi v tem času popularno poimenovanje klubov, ki asocirajo na antično Grčijo, saj so tedaj nastali klubi kot so Heracles Almelo in Sparta Rotterdam.

Ajax se je prvič uvrstil v nizozemsko prvo ligo leta 1911 in v njej nreprekinjeno igra še danes. Prvi naslov je osvojil leta 1917 (pokal Nizozemske). Do danes je postal najuspešnejši nizozemski klub s 33 naslovi prvaka, 18 naslovi pokalnih prvakov ter z 8 superpokali, ki se na Nizozemskem igrajo od leta 1991. V 20. stoletju je bil tudi eden od najuspešnejših klubov v Evropi in na svetu, saj je osvojil štiri naslove lige prvakov, en evropski pokal pokalnih zmagovalcev, en pokal UEFA ter dva evropska superpokala in dva Interkontinenalna pokala. V 21. stoletju, ko v nogometu vladajo klubi z močnim finančnim ozadjem, Ajax več ni več konkurenčen najmočnejšim evropskim klubom, in tako posledično v kontinentalnih tekmovanjih ni osvojil nobenega naslova. Največji uspeh je bil finale pokala UEFA, ki ga je Ajax igral v sezoni 2016-17 in bil poražen s strani Manchester Uniteda.

Ajax je znan po odlični skavting službi in še boljši mladinski akademiji. Tako vsako sezono v prvo ekipo promovira kar okoli pet igralcev iz mladinske selekcije (t.i. Jong Ajax). V zgodovini so za Ajax igrali številni znameniti igralci kot so: Rinuls Michels, Johan Cruiyff, Marco Van Basten, Frank Rijkaard, Dennis Bergkamp, Jari Litmanen, Edwin Van der Sar, brata Frank in Ronald De Boer, Patrick Kluivert, Clarence Seedorf, Edgar Davids, Marc Overmars, brata Michael in Brian Laudrup, Wesley Sneijder, Christian Chivu, Rafael Van Der Waart, Jaap Stam, Klaas Jan Huntelaar, Luis Suarez.