Preskoči na vsebino

1906 – Rojen(a) Ljuba Prenner

19. junija leta 1906 se je v Fari na Prevaljah rodila Ljuba Prenner. Ljuba Prenner se je v slovensko zgodovino zapisala ne samo kot avtorica prvega slovenskega kriminalnega romana, temveč tudi zaradi ekstravagantne moške podobe in tudi kot bojevito odvetnico. Ljuba je že v mladosti čutila, da je drugačna, da ima moško identiteto, zato se je v dijaških letih preimenovala in začela nositi moška oblačila. Na pragu druge svetovne vojne je z odprtjem lastne odvetniške pisarne kot doktorica prava uresničila svoje mladostne sanje, aktivno sodelovala v OF kot članica Komunistične partije. V času okupacije je kot odvetnica rešila številne zaprte Slovence iz zapora ali konfinacije. Po vojni je polnila sodne dvorane kot odvetnica političnih nasprotnikov nove oblasti in že leta 1947 prišla v konflikt z njo. Prepovedano ji je bila odvetniško delo, izključitev iz Društva slovenskih pisateljev, kmalu pa pristala še v arestu. Po kratki svobodi in delu na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti, jo je Udba ponovno zaprla in poslala na družbeno koristno delo v taborišče. Rehabilitacijo kot odvetnica je dočakala leta 1954, kot pisateljica pa vse do sedemdesetih let 20. stoletja. Bila je izredno cenjena in uspešna odvetnica, utirala pot številni ženskam v tem poklicu ter izjemna borka za pravičnost in človečnost. Svoje najuspešnejše delo Neznani storilec je napisala v treh mesecih leta 1939 v stavi, da ne zmore noben Slovenec napisati kriminalke.

Ljuba Prenner (FOTO: Wikipedia Commons)

Ostali dogodki na današnji dan:

1953 – Usmrčena zakonca Rosenberg

19. junija leta 1953 so v vasici Ossining (zvezna država New York, ZDA) z električnim stolom usmrtili zakonca Ethel Greenglass in Juliusa Rosenberg. Ethel je bila stara 37, Julius pa 35 let. Obtožena sta bila, da sta vohunila za Sovjetsko zvezo. Obtožbe so vsebovale izdajanje skrivnosti za sestavo jedrske bombe v času, ko so ZDA… Nadaljuj z branjem

1944 – Rojen Slobodan Pejić

19. junija leta 1944 se je v vasici Balatun, v severo-vzhodnem delu BIH, rodil kipar, slikar in novinar Slobodan Pejić. Velik del svojega življenja je preživel v Sloveniji, več o njem pa v naslednjem članku.