Preskoči na vsebino

1953 – Usmrčena zakonca Rosenberg

19. junija leta 1953 so v vasici Ossining (zvezna država New York, ZDA) z električnim stolom usmrtili zakonca Ethel Greenglass in Juliusa Rosenberg. Ethel je bila stara 37, Julius pa 35 let. Obtožena sta bila, da sta vohunila za Sovjetsko zvezo.

Obtožbe so vsebovale izdajanje skrivnosti za sestavo jedrske bombe v času, ko so ZDA bile edina država, katera je v lasti imela to smrtonosno orožje. Obtožena sta bila še, da sta sovjetski tajni službi NKVD pošiljala načrte za sestavo sodobnih radarjev, sonarjev in letalskih motorjev na reaktivni pogon. Sovjetska zveza je izvedla svoj prvi jedrski poskus leta 1949 in Američani so bili presenečeni, da so Sovjeti le štiri leta po ZDA uspeli priti do nuklearnega orožja, zato so sumili, da so jim pri tem pomagali ameriški državljani, ki so vohunili za NKVD. Ethel in Julius Rosenberg sta bila aretirana avgusta 1950, sojenje se je začelo pol leta kasneje. Zakonca Rosenberg sta bila spoznana za kriva 29. marca 1951, teden dni kasneje pa sta bila obsojena na smrt.

Pokopana sta bila 21. junija leta 1953 na judovskem pokopališču Wellwood v zvezni državi New York. Okoli 500 ljudi se je udeležilo pogreba, preko 10.000 pa jih je bilo ob pokopališču.

Julis in Ethel Rosenberg na sodišču leta 1951, FOTO Wikipedia

Ostali dogodki na današnji dan:

1906 – Rojen(a) Ljuba Prenner

19. junija leta 1906 se je v Fari na Prevaljah rodila Ljuba Prenner. Ljuba Prenner se je v slovensko zgodovino zapisala ne samo kot avtorica prvega slovenskega kriminalnega romana, temveč tudi zaradi ekstravagantne moške podobe in tudi kot bojevito odvetnico. Ljuba je že v mladosti čutila, da je drugačna, da ima moško identiteto, zato se… Nadaljuj z branjem

1944 – Rojen Slobodan Pejić

19. junija leta 1944 se je v vasici Balatun, v severo-vzhodnem delu BIH, rodil kipar, slikar in novinar Slobodan Pejić. Velik del svojega življenja je preživel v Sloveniji, več o njem pa v naslednjem članku.