Preskoči na vsebino

1907 – Rojena Frida Kahlo

6. julija 1907 se je v mestecu Coyoacan blizu Ciudad de Mexica (danes ena od njegovih mestnih četrti) rodila mehiška slikarka biografinja, pisateljica, slikarka, učiteljica in graverka Magdalena Carmen Calderon Frida Kahlo. Štejemo jo za eno najboljših slikark 20. stoletja.

Frida je sprva študirala medicino, a jo je opustila po nesreči leta 1925, v kateri je utrpela hude telesne poškodbe. Zaradi nesreče je bila za tri mesece priklenjena na posteljo, zato se je posvetila slikarstvu. Mati je dala zanjo narediti posebno stojalo, tako da je lahko slikala v postelji. Kahlo je ustvarila vsaj 140 slik (od tega 55 portretov in avtoportretov) ter na ducate risb in študij. V njenih delih se pojavlja tako krščanska tematika (njena mati je bila zelo verna), kot tudi tematika povezana z Mehiko – njeno kulturo in zgodovino, še posebej se je povečala kulturi ameriških Indijancev. Njen stil slikanja prištevamo v surrealizem in magični realizem.

Na njeno delo je med drugim pomembno vplivala mehiška revolucija, da bi jo ljudje povezovali z njo, pa je pogosto za letnico svojega rojstva navajala kar leto 1910. Bila je podpornica naprednih in revolucionarnih idej, leta 1927 pa se je pridružila mehiški komunistični partiji. Tam je spoznala slikarja Diega Rivero, s katerim se je poročila leta 1928. Imela sta buren zakon, ki se je po 10 letih končal z ločitvijo, a je nato leta 1940 spet sledila ponovna poroka. Z Diegom Rivero sta bila najbolj zaslužna, da je mehiška vlada leta 1937 podelila azil sovjetskemu revolucionarju Levu Trotskem in njegovi ženi Nataliji Sedovi. Kahlo je ostala v dobrih odnosih s Trotskim vse do njegove smrti leta 1940.

Konec tridesetih let je Kahlo pritegnila pozornost surrealističnega francoskega slikarja Andea Bretona, ki ji je pomagal, da je svoja dela leta 1938 predstavila v New Yorku in Parizu. V štiridesetih letih prejšnjega stoletja je svoja dela predstavljala predvsem v Mehiki in ZDA, obenem pa je delala kot učiteljica.

Umrla je 13. julija 1954 v svoji rojstni hiši (Modri hiši) v Coyoacanu, kjer je preživela zadnja leta svojega življenja. Hišo je Diego Rivera po svoji smrti leta 1957 zapustil skupnosti. Hiša je od leta 1958 muzej, v kateri je predkolumbovska žara z njenim pepelom, njena umetniška dela in številni spominki iz njenega življenja. Kljub velikem številu slik, ki jih je ustvarila v svojem kratkem življenju, je Frida Kahlo postala svetovno znana šele po svoji smrti, predvsem v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so umetnostni zgodovinarji odkrili in začeli predstavljati njeno ustvarjanje. V zadnjih dveh desetletjih je njeno ustvarjanje ozko povezano tudi s feminističnim in LGBTQ gibanjem, ki promovira ter si tudi delno prisvaja njeno življenjsko delo kot vrhunec ustvarjanja ženskih umetnic v prvi polovici 20. stoletja.

Frida Kahlo leta 1937 (FOTO Wikipedia)

Ostali dogodki na današnji dan:

1835 – Umre Matija Čop

6. julija leta 1835 je umrl slovenski jezikoslovec, literarni zgodovinar in književni kritik Matija Čop. Star je bil le 38 let. Eden najboljših prijateljev Franceta Prešerna in učenjakov prve polovice 19. stoletja je bil zagotovo Matija Čop. Marljivi Gorenjec je svoje osnovno šolanje in dva letnika filozofije opravil v Ljubljani. Tretji letnik je končal na… Nadaljuj z branjem

1846 – Umre Janez Nepomuk Hradecky

6. julija leta 1846 je v Ljubljani umrl kranjski in avstrijski politik ter ljubljanski župan Janez Nepomuk Hradecky. Janez Nepomuk Hradecky je bil ljubljanski župan več kot četrt stoletja. Župansko funkcijo je nastopil leta 1820 in vodil mesto vse do svoje smrti leta 1846. V sedemdesetih letih 18. stoletja je njegov oče Franc Ksaver prišel… Nadaljuj z branjem