Preskoči na vsebino

1924 – Rojen Robert Mugabe

21. februarja 1924 se je v mestu Kutama v tedanji Rodeziji (del britanskega imperija) rodil afriški politik, državnik, revolucionar in pedagog, Robert Gabriel Mugabe.

Mladost je preživel v domačih krajih, kjer je dobil osnovno izobrazbo, študij pa je nadaljeval v Južnoafriški republiki. Tam je diplomiral iz angleške zgodovine ter kasneje dopisno še iz ekonomije, na londonski univerzi. Med letoma 1958 in 1960 je poučeval v Akri, glavnem mestu Gane, v Rodezijo pa se je vrnil leta 1960 še vedno pod vplivom idej marksizma-leninizma, ki jih je pridobil v času študija in kasneje med delom v Gani. Na njega je vplivalo predvsem delo voditelja Gane Kwame Nkrumah, enega od voditeljev gibanja neuvrščenih in tudi NOB, ki ga je v času II. svetovne vojne na področju okupirane Jugoslavije vodil Josip Broz Tito, kar je Mugabe več krat poudaril.

Po povratku v domovino je začel z bojem proti britanski kolonialni nadvladi in ustanovil Afriško nacionalno unijo Zimbabveja. V boju za osvoboditev svojega naroda je vodil upornike v vojni (1964 – 1979) proti rasistični rodezijski oblasti, ki jo je vodil Ian Smith. Po dolgoletnih spopadih je britanska vlada ponudila posredovanje, kar je pripeljalo do t.i. »Lancasterskega dogovora« s katerim naj bi leta 1980 izvedli volitve. Mugabe je na volitvah zmagal in postal predsednik vlade. Po prihodu na oblast je preimenoval državo v Zimbabve, saj se je država prej imenovala Rodezija (po kolonialnem upravitelju Johnu Cecilu Rhodesu). Mugabe je vladal kot premier do leta 1987 ko je postal predsednik in se je na tej poziciji zadržal naslednjih 30 let.

Kljub temu da je v državi vpeljal socialistični sistem vladavine je ostal v dobrih odnosih z Veliko Britanijo v času vladavine konservativcev (Margaret Thatcher in John Major). Po koncu hladne vojne in razpadom socialističnega bloka ter časa ko je gibanje neuvrščenih izgubilo pomen, so se odnosi z bivšo kolonialno upraviteljico Veliko Britanijo poslabšali (posebej v času vladavine Tonya Blaira). Mugabe je tudi predsedoval nekaterim mednarodnim organizacijam kot so Afriška Unija (2015-2016) in tudi v letih 1986-1989 gibanju neuvrščenih. Zanimivo je, da ga je na tej poziciji zamenjal prav tedanji jugoslovanski (in poznejši slovenski) predsednik Janez Drnovšek. Z oblasti je bil odstranjen leta 2017 v državnem udaru, ki ga je ironično vodil njegov najtesnejši sodelavec in nesojeni naslednik Emmersom Mnangagwa. Mugabe v svojih poznih letih več nima večjega vpliva na sodobno politiko v Zimbabveju, ampak se vseeno občasno oglasi z sporočilom za medije v katerem oceni stanje v državi., številni pa menijo da se je stanje v državi z njegovim odhodom le še bolj poslabšalo.

Po Mugabeu je v prestolnici Harare poimenovano letališče, ter številne ulice v vseh večjih mestih po državi (Harare, Bulawayo, Kutama..).

Mugabe je umrl 6. septembra 2019. Pokopan je bill 22 dni kasneje. Njegovega pogreba se je udeležilo desetine tisoč državljanov Zimbabweja in ostalih afriških držav.

Mugabe z kraljico Elizabeto in princem Filipom

(FOTO: http://www.thezimbabwenewslive.com)