Preskoči na vsebino

1926 – Ustanovljen Akademski pevski zbor

12. oktobra leta 1926 je France Marolt v Ljubljani ustanovil Akademski pevski zbor. Pred njim je vodil akademsko pevsko društvo Triglav, katerega turneja leta 1926 v Beogradu in Nišu je dala idejo za ustanovitev Akademskega pevskega zbora. Konstituiran je bil 18. novembra 1926, 13. marca 1927 pa je imel svoj ustanovni občni zbor. Prvi nastop je zbor imel 27. januarja 1927 na svetosavski proslavi ljubljanske univerze.

Približno šestdeset pevcev, študentov ljubljanske univerze, nekaj opernih solistov in gojencev ljubljanskega konservatorija je kot prvi dirigent vodil France Marolt. Zbor je bil s svojo visoko umetniško in tehnično ravnjo v letih med obema vojnama eden najboljših pri nas. Marolt je posebno pozornost posvečal sodobnemu odnosu do ljudske pesmi in v slogovno zaokroženih programih zbral celotno slovensko zborovsko izročilo od renesanse do moderne. Zaradi naprednih idej se je Akademski pevski zbor večkrat bojeval za obstanek, svoje politično prepričanje pa je izrazil na zadnjem koncertu decembra leta 1941 v Unionski dvorani v Ljubljani; ta je prerasel v pravo protifašistično demonstracijo. Tradicijo predvojnega Akademskega pevskega zbora od leta 1946 nadaljuje Akademski pevski zbor Toneta Tomšiča. Za svoje dosežke in zasluge je med drugim leta 1996 prejel najvišje državno odlikovanje »zlati častni znak svobode Republike Slovenije«, pred desetimi leti »Plaketo mesta Ljubljana« in tri leta pozneje »zlati znak Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti«.

Akademski pevski zbor v Ljubljani z dirigentom Francetom Maroltom leta 1935 (FOTO: Wikipedia)

Ostali dogodki na današnji dan:

1984 – Poskus atentata na Margaret Thatcher

12. oktobra leta 1984 je irska republikanska armada izvedla bombni napad na Grand Hotel Brighton v Angliji, kjer je potekala konferenca britanske konservativne stranke. Glavna tarča napada so bili člani britanskega vladnega kabineta in predvsem predsednica vlade, Margaret Thatcher. Član irske republikanske armade, Patrick McGee, je bombo podtaknil v njeno kopalnico, ki jo je razneslo… Nadaljuj z branjem