Preskoči na vsebino

1785 – Rojen Luka Čeč

11. oktobra leta 1785 se je v Postojni rodil jamar in začetnik slovenske speleologije Luka Čeč. Čeč je postal znan, ko je 14. aprila 1818 odkril pot v dotlej neznani del Postojnska jama Cave-Grotte-Höhle. Do odkritja je prišlo po naključju. Avstrijski cesar Franc I. in njegova žena ter cesarica Karolina Avgusta sta se napotila v Dalmacijo ter na poti na Jadran želela obiskati še jamo v Postojni. Gostitelji so želeli za visoki obisk jamo osvetliti in okrasiti. Čeč je splezal na visoko skalo nad podzemsko Pivko, da bi namestil transparent in pri tem opazil vhod v notranje dele jame. Na novo odkrite jamske rove in dvorane so kmalu uredili za turistični obisk.

Dolgo časa so številni dvomili, da je prav Čeč odkril notranje dele jame. Uradno so ga razglasili za odkritelja šele leta 1854. Med službovanjem v jami je Luka Čeč pomagal pri urejanju poti po jami in je sam pripravil bazen za človeško ribico. Pred jamo je Čeč posadil tudi prva drevesa. Pri raziskovanju notranjih delov jame je Čeč leta 1831 našel nenavadnega hroščka, ki so mu dali ime drobnovratnik in slovi kot prva znana podzemska žival. Kasneje je hrošč dobil ime Leptodirus hohenwarti. Čečev prispevek k odkritju je bil tako dolgo časa po krivici spregledan, saj je pri poimenovanju vrst po osebah v biološki taksonomiji navada, da se poimenujejo po odkritelju.

Umrl je v Postojni 31. julija 1836 za posledicami kuge, ki je pred tem ubila tudi dva od njegovih osmih otrok ter ženo Katarino. Ob 150-letnici odkritja notranjih delov Postojnske jame so v njegovo čast v Kongresni dvorani jame odkrili spominsko ploščo. Po njem se danes imenuje tudi jamarski klub iz Postojne, ustanovljen leta 1957.

Spominska plošča Luki Čeču v Postojni, FOTO Wikipedia

Ostali dogodki na današnji dan:

1899 – Začetek II. burske vojne

11. oktobra leta 1899, se je začela II. burska vojna. Vojna med Britanskim imperijem na eni in dvema neodvisnima južnoafriškima republikama (Transvaal in »Oranžno svobodno republiko«) ter Buri na drugi je potekala na ozemljih današnje Južnoafriške republike in Svazilanda. Končala se je 31. maja 1902 s podpisom pogodbe iz Vereeniginga in integracijo Južne Afrike v… Nadaljuj z branjem