Preskoči na vsebino

1934 – Umre Paul von Hindenburg

2. avgusta leta 1934 je v vzhodnopruskem Neudecku (danes Ogrodzieniec na Poljskem) zaradi posledic raka na pljučih umrl pruski in nemški plemič, vojaški oficir in državnik Paul von Hindenburg. Star je bil 86 let. Svojo vojaško kariero je začel kot najstnik v avstrijsko-pruski vojni leta 1866, izkazal pa se je tudi štiri leta kasneje v pruskem konfliktu s Francijo. Med prvo svetovno vojno je bil eden najvidnejših nemških generalov, od leta 1916-1919 pa tudi načelnik generalštaba nemške vojske. Leta 1925 je postal nemški predsednik in ostal na tej poziciji do smrti. Leta 1933 je imenoval Adolfa Hitlerja za nemškega kanclerja.

Ostali dogodki na današnji dan:

1914 – Veliki shod v podporo vojni v Münchnu

2. avgusta leta 1914 je v Münchnu potekal shod v podporo nemški vojni napovedi Rusiji, ki je je zgodila dan prej in začetku prve svetovne vojne. Na dogodku je bil prisoten tudi Adolf Hitler. Več o tem zanimivem dogodku pa v našem članku.

1895 – Rojen Viktor Sulčič

2. avgusta 1895 se je v Križu pri Trstu rodil slovenski arhitekt Viktor Sulčič. Sulčič je po študiju kiparstva v Firencah in arhitekture v Bologni, leta 1924 odšel v Buenos Aires. Tam je bil zelo dejaven v slovenski skupnosti, medtem ko se je v zgodovino zapisal predvsem kot soavtor slovitega stadiona La Bombonera v Buenos… Nadaljuj z branjem