Preskoči na vsebino

1939 – Prva pomorska bitka v II. svetovni vojni

13. decembra leta 1939 se je odvila prva pomorska bitka v II. svetovni vojni. V južnoameriškem zalivu La Plata sta se spopadli nemška križarka Admiral Graf von Spee in britanska bojna skupina, ki je štela tri ladje.

Nemška ladja Graf Von Spee je patruljirala po južnem Atlantiku in od konca septembra 1939 ropala ter napadala zavezniške trgovske ladje. Britanska komanda je v lov za nemško križarko poslala tri ladje – Exeter, Achilles in Ajax. Do bitke je prišlo v zalivu La Plata, blizu urugvajske meje. Težka križarka Exeter je utrpela hujše poškodbe in se je bila prisiljena povleči, medtem ko sta lahki križarki Achilles in Ajax utrpeli le manjše poškodbe. Nemška križarka je utrpela poškodbe na sistemu goriva in se je podala v nevtralno pristanišče v Montevideo. Urugvajske oblasti so Nemcem sporočile, da se na njihovem ozemlju ne smejo zadržati več kot 72 ur. Ker je nemški kapitan Hans Langsdorff uvidel, da se v tem času ladje ne da popraviti, je dal ukaz, naj se ladjo potopi.

Nemci so v bitki izgubili 30 mornarjev, 60 pa jih je bilo poškodovanih. Britanci so izgubili 72 mož, 28 jih je bilo ranjenih.

Admiral Graf von Spee v plamenih, FOTO Wikipedia

Ostali dogodki na današnji dan:

1922 – Rojen Karel Destovnik Kajuh

13. decembra leta 1922 se je rodil pesnik, jezikoslovec, prevajalec, udeleženec narodnoosvobodilnega boja in narodni heroj Jugoslavije Karel Destovnik, bolj znan po partizanskem imenu Kajuh. Po Kajuhu se imenujeta osnovni šoli v Šoštanju in Ljubljani, I. gimnazija v Celju, ena izmed slovenskih književnih nagrad ter bralna značka. V prestolnici Slovenije Kajuhova cesta povezuje dve ljubljanski… Nadaljuj z branjem