Preskoči na vsebino

1945 – Sovjetska vojna napoved Japonski

8. avgusta leta 1945, pozno zvečer, je sovjetski minister za zunanje zadeve Vjačeslav Molotov sporočil japonskemu veleposlaniku v Moskvi Satu, da Sovjetska zveza napoveduje vojno Japonski in da se bodo vojaške operacije začele naslednji dan. Stalin je tako izpolnil obljubo Rooseveltu in Churchillu, da bo Sovjetska zveza napovedala vojno Japonski, tri mesece po koncu spopadov v Evropi (dogovor je bil sklenjen na konferenci na Jalti pozimi 1945). Kljub sovjetskem zavezništvu z ZDA in Veliko Britanijo ter japonskem zavezništvu z Italijo in Nemčijo, se državi vse do zadnjega meseca vojne nista vojaško spopadli. Razlog je bil predvsem japonski neuspeh pri jezeru Hasan pred začetkom II. svetovne vojne, ko je Rdeča armada na bojnem polju prepričljivo premagala japonsko cesarsko vojsko, zaradi česar se Tokio v II. svetovni vojni ni odločil napovedati vojne Sovjetski zvezi.

9. avgusta 1945 so sovjetske in mongolske enote napadle japonske položaje v japonski marionetni državi Mandžuko, sledili pa so še napadi marincev na Kurilske otoke. Sovjetske enote so kmalu prodrle tudi v Korejo in 24. avgusta po 15 dnevih bojevanj osvobodile Pjongjang, s čimer se je večina vojaških operacij tudi zaključila. Cesarska Japonska je brezpogojno kapitulacijo podpisala 2. septembra 1945, kar je po šestih letih bojevanj pomenilo konec II. svetovne vojne.

Vojaške operacije proti Japonski je vodil znameniti sovjetski general Aleksandr Vasilevski. Poveljeval je več kot milijon in pol vojakom, imel pa je na razpolago tudi več kot 5000 tankov in letal. Mongolija je sodelovala v operacijah s približno 16.000 vojaki. Japonske položaje je branilo približno milijon vojakov, japonski general Yamada pa je imel še približno 1000 tankov in nekaj manj kot 2000 letal. V bojih proti Rdeči armadi in Mongoliji je sodelovalo tudi 170.000 vojakov japonske marionetne državice Mandžuko. Sovjetska zveza in Mongolija sta v vojni izgubili približno 10.000 vojakov, dva krat več pa jih je bilo ranjenih. Na drugi strani so japonske izgube bile večje. Umrlo je več kot 20.000 vojakov, približno enako število je bilo ranjenih, preko 40.000 pa jih je postalo vojni ujetniki. Med ujetimi je bil tudi japonski poveljnik,general Yamada.

Sovjetski vojaki v Mandžuriji avgusta 1945 (FOTO: Wikipedia)