Preskoči na vsebino

1950 – Začetek Korejske vojne

25. junija leta 1950 je vojska Severne Koreje prekoračila mejo z Južno Korejo na 38. vzporedniku. Tako se je začela več kot tri leta trajajoča korejska vojna.

V prvih mesecih vojne je vojska Severne Koreje z omejeno vojaško pomočjo Sovjetske zveze napredovala in kazalo je že, da bo Južna Koreja kmalu kapitulirala. Septembra 1950 so se na stran Južne Koreje v boj vključile enote Združenih narodov pod vodstvom ZDA. V operaciji, ki je potisnila severnokorejsko vojsko vse do kitajske meje je sodelovalo 21 držav članic Združenih narodov, večinoma je šlo za članice zveze NATO in ameriške zaveznice v hladni vojni. Po preobratu na vojaškem polju in neizbežnem porazu Severne Koreje se je oktobra 1950 v vojno vključila še Ljudska republika Kitajska (uradno je šlo za kitajske prostovoljce, ki so se bojevali na strani Severne Koreje), ki je potisnila enote ZN-a južno od Pjongjanga.

Vojna, v kateri po letu 1951 ni bilo večjih ozemeljskih sprememb in katera je vse strani izčrpala, je trajala vse do julija 1953, ko so pod mediacijo velikih sil, Severna in Južna Koreja podpisale premirje. Med obema državama je bila vzpostavljena demilitarizirana cona. Tudi do današnjega dneva državi nista podpisali mirovne pogodbe, na ozemlju Južne Koreje pa je še vedno obsežen ameriški vojaški kontingent. So pa se pogajanja v prvi polovici leta 2018 začela, tako da bi lahko kmalu dobili uradni mirovni sporazum med Južno in Severno Korejo.

V Korejski vojni so se prvič množično v vojaške namene uporabljali helikopterji (na sliki ameriški helikopterji Sikorsky, FOTO Wikipedia)