Preskoči na vsebino

1954 – Rojen Hugo Chavez

28. julija leta 1954 se je v mestecu Sabaneta rodil venezuelski vojaški poveljnik, revolucionar in politik Hugo Chavez. Kot voditelj »bolivarske revolucije« je promoviral vizijo demokratičnega socializma, latinskoameriško povezovanje in protiimperializem. V času njegovega vodenja se je Venezuela povezala z drugimi levičarskimi državami v regiji, kot so Kuba, Bolivija, Ekvador in Nikaragva ter v malo manjši meri z Brazilijo in Argentino. Bil je kritik neoliberalne globalizacije in zunanje politike ZDA.

Rojen v delavski družini, Chavez se je leta 1971, star šele 17 let vpisal na venezuelsko vojaško akademijo. V vojski je hitro napredoval ter v začetku 90. let prejšnjega stoletja postal eden od vodilnih članov. Kot vojaški častnik je po spodletelem državnem udaru leta 1992 ustanovil levičarsko Gibanje za peto republiko (1997). Čeprav je v poskusu prevzema oblasti bil neuspešen, je za mnoge postal heroj, ki se je uprl koruptivni oblasti. Na volitvah leta 1998 je bil prvič izvoljen za predsednika države, leto dni kasneje pa je državo preimenoval v Bolivarsko republiko Venezuelo. V domovini je organiziral Bolivarske misijone, katerih cilji so boj proti boleznim, nepismenosti, nedohranjenosti, revščini in drugi družbeni problematiki. Na volitvah je zmagal še v letih 2000, 2006 in 2012. Leta 2007 je svoje Gibanje za peto republiko združil še z nekaterimi drugimi strankami in postal vodja Združene socialistične stranke Venezuele. Leta 2011 so odkrili da je zbolel z rakom. Večino svojega zdravljenja je preživel na Kubi in izgledalo je kot, da bo bolezen premagal. V domovini se je leta 2012 udeležil volitev za predsednika države, ki jih je dobil z 54% glasov.

Leta 2013 pa se je bolezen vrnila in 5. marca leta 2013 je Chavez v Caracasu umrl, zanimivo prav na šestdeseto obletnico smrti sovjetskega voditelja Josifa Stalina. Star je bil samo 58 let. Pokopan je bil tri dni kasneje, na pogrebu pa je bilo prisotno več kot 50 delegacij z vsega sveta. Točno leto dni po njegovi smrti je ameriški režiser, Oliver Stone, izdal zanimiv dokumentarni film “Moj prijatelj Hugo”.

Ostali dogodki na današnji dan:

1914 – Začetek I. svetovne vojne

28. julija leta 1914 je Avstro-Ogrska napovedala vojno Srbiji. Kmalu zatem se je začela I. svetovna vojna, ki je svet pahnila v morijo do takrat neslutenih razsežnosti, saj je zahtevala kar 8,5 milijona smrtnih žrtev. Vojna napoved Avstro-Ogrske Srbiji je sledila atentatu v Sarajevu, ki se je zgodil mesec dni prej. Napad na avstrijskega prestolonaslednika… Nadaljuj z branjem