Preskoči na vsebino

1957 – Izstrelitev satelita Sputnik 2

3. novembra leta 1957 je Sovjetska zveza iz kozmodroma v kazahstanskem Bajkonurju izstrelila 508 kilogramov težak umetni satelit Sputnik 2. Ta je v vesolje tudi popeljal psičko Lajko, ki je postala prvo živo bitje, ki je zapustila našo atmosfero in obkrožila Zemljo. Njena junaška usoda se je sicer končala s smrtjo, saj Sputnik 2 ni imel kapsule za vrnitev na Zemljo.

Tri leta stara psička Lajka je bila pred vesoljsko kariero le eden izmed moskovskih potepuških psov. Izbrali so jo zato, ker so menili, da so potepuški psi že vajeni življenja v kritičnih razmerah in lakoti. Lajka je bila težka med 5 in 6 kilogramov, bila pa je mešanec terierja, haskija in ruskega samojeda. Zelo natančni pripomočki so na Zemljo oddajali podatke o Lajkinem dihanju, utripu srca, o krvnem tlaku in o količini zraka, ki ga je Lajka sprejemala, na krovu pa je bila tudi kamera. Sputnik 2 je potem, ko je izpraznil svoje baterije za oddajanje podatkov, s hitrostjo 29.000 kilometrov na uro krožil okoli Zemlje še do 14. aprila 1958, nato pa med strmoglavljanjem proti Zemlji v atmosferi razpadel in zgorel.

S Sputnikom 2 in prvim živim bitjem v vesolju je Sovjetska zveza dosegla že drugo zaporedno zmago proti ZDA v vesoljski bitki, saj je mesec dni pred tem (4. oktobra 1957) v vesolje poslala prvi umetni satelit Sputnik 1.

Ob petdeseti obletnici izstrelitve Sputnika 2 je Madžarska izdala poštno znamko ki upodablja Lajko, FOTO Wikipedia.