16. september

1993 – Umre Rok Petrovič

16. septembra leta 1993 je v dalmatinskem mestecu Vela Luka na hrvaškem otoku Korčula umrl slovenski in jugoslovanski alpski smučar Rok Petrovič. Star je bil le 27 let.

Rok Petrovič je bil eden najboljših jugoslovanskih in slovenskih alpskih smučarjev, ki je dosegel vrh v sredini osemdesetih, ko je po petih zmagoslavnih slalomskih tekmah svetovnega pokala osvojil kot prvi Slovenec mali kristalni globus.

Njegova smučarska pot se je pričela že v zgodnjem otroštvu, ko ga je mama Zdenka Steiner pri štirih letih postavila na smučke, strokovno podporo pa mu je skozi celotno športno kariero dajal oče Krešimir, sicer univerzitetni profesor na takratni Fakulteti za šport. Prve uspehe je dosegal že kot pionir ob koncu sedemdesetih let, tako na klubski, kot na državni in zvezni ravni. Velikan slovenskega športa se je rodil in odraščal v Ljubljani, večino svoje klubskih uspehov pa je dosegel kot član smučarskega kluba Novinar.

Bil je večkratni jugoslovanski mladinski prvak, njegovi zmagoslavni kategoriji sta bili slalom in veleslalom, kasneje pa tudi superveleslalom. Leta 1983 postal mladinski svetovni prvak v slalomu, tri leta pozneje pa kot prvi Slovenec osvojil mali kristalni globus za sezono 1985/86. Njegova prednost in drugačnost je bila v osebnostni zrelosti, predanosti cilju, svojeglavosti in predvsem trdnemu treniranju. Njegova tehnika pri uporabi škarjastega prestopa na slalomski progi je bila v drugi polovici osemdesetih let prototip sodobnega slaloma.

Leta 1989 je končal smučarsko kariero in se posvetil študiju na Fakulteti za šport, kjer je blestel. Tik pred zagovorom magistrske naloge, je na današnji septembrski dan leta 1993 komaj 27 leten preminil med potapljanjem pri Veli Luki na Korčuli. Dobre tri mesece pred Rokovo potapljaško nesrečo je v prometni nesreči umrl hrvaški košarkarski igralec Dražen Petrović.

Rok Petrovič (FOTO: Wikipedia)

Ostali dogodki: