Preskoči na vsebino

2013 – Umre Nelson Mandela

5. decembra leta 2013 je v Johannesburgu, zaradi bolezni povezane z dihanjem, umrl južnoafriški politik, pravnik, filantrop in borec za pravice temnopoltih Nelson Rolihlahla Mandela. Star je bil 95 let. Pokopan je deset dni kasneje, njegovem pogrebu pa je bilo priča okoli 90 državnikov iz vsega sveta.

Rodil se je 18. julija leta 1918 se v vasici Mvezo, v vzhodnem delu JAR-a. Mladost je preživel v klanu plemena Thembu, pozneje pa je študiral pravo. V 50. letih 20. stoletja je postal aktivist Afriškega narodnega kongresa (ANC), ki se je zavzemal za enake pravice vseh državljanov ne glede na raso. Kot podpornik marksistično-leninistične ideologije se je na skrivaj pridružil Komunistični partiji Južne Afrike. Leta 1962 so ga zaradi delovanja v oboroženem krilu ANC zaprli, kazen pa leta 1964 podaljšali na dosmrtno. Zaradi pritiska ANC in tujine je tedanji južnoafriški predsednik Frederik Willem de Klerk februarja 1990 Mandelo izpustil, kar je obema prislužilo Nobelovo nagrado za mir za leto 1993. Maja 1994 je bil Mandela izvoljen za predsednika in je na čelu Južne Afrike zamenjal prej omenjenega De Klerka. Po izteku prvega predsedniškega mandata ga je na čelu države nasledil Thabo Mbeki. Po koncu predsedovanja leta 1999 je Mandela ostal dejaven v prizadevanjih za svetovni mir in v boju proti AIDS-u.

Ime »Madiba«, ki je častni naziv za starejše moške člane Mandelovega klana, je v Južni Afriki postalo sinonim za Nelsona Mandelo.