Skip to content

100 let nogometa v Trbovljah

Nogometna tekma na Kipah leta 1933. Arhiv ZMT.

Letos mineva 100 let od začetkov organiziranega nogometa v Trbovljah. Ob tej priložnosti so v mestu pripravili razstavo »Igra postaja zelo napeta in živahna.«

V preteklosti se je za nogomet najprej navduševala mladina, kasneje pa je brcanje žoge priraslo k srcu tudi starejšim, ki so za to obliko druženja imeli čas predvsem po službi, v prostem času. Prehod od zabave do organiziranega športnega dela pa je bil možen samo prek kluba.

Na ustanovnem občnem zboru v gostilni Pravdič je bil 24. aprila 1922 uradno ustanovljen Delavski športni klub Zora, ki je postavil temelje trboveljskega nogometa. Prvi delavski nogometni klub so ustanovili delavci takratnih osrednjih rudniških delavnic. Zora velja za predhodnico današnjega Rudarja, čeprav se je v obdobju med obema svetovnima vojnama v Trbovljah zvrstilo kar nekaj nogometnih klubov.

NK Rudar Trbovlje je med letoma 1945 in 1990 dosegal odmevne uspehe v slovenskem in jugoslovanskem merilu. V članski konkurenci je osvojil slovenski zimski pokal (1949), slovenski republiški pokal (1952) in osvojil tri naslove slovenskega republiškega prvaka (1972, 1974, 1979). Prav tako je sodil v sam vrh slovenskega nogometa v mladinskih kategorijah. Mladinska ekipa je poskrbela tudi za največji mednarodni uspeh v zgodovini kluba, saj je leta 1949 Rudar v Skopju postal jugoslovanski mladinski podprvak.

Po osamosvojitvi  leta 1991 in propadanju nekdanjih velikih tovarn so začeli upadati tudi uspehi nogometnega kluba. Toplo-hladna obdobja kluba v zadnjih desetletjih pa niso spremenila splošnega zanimanja za nogomet. Reden vpis mladih, 200 otrok, 10 tekmovalnih selekcij,… To kaže, kako močno je nogomet tudi danes prisoten v vsakdanjem življenju Trboveljčanov.

V Zasavskem muzeju Trbovlje je do decembra 2022 na voljo za ogled občasna razstava, ki skozi dekade predstavlja dolgo in bogato zgodovino trboveljskega nogometa. Možen je tudi nakup publikacije, ki je izšla ob razstavi.

Več informacij o razstavi in zgodovini nogometa v Trbovljah si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.