Skip to content

Prekmurec, ki je postal svetovno znani boksar

Dick Evans. Vir: https://234fight.com/boxers-from-the-past/dick-evans-boxer-wiki-profile/
Boksar Dick Evans. Vir: 234fight.com

Nedavno sem za naročnika, upokojenega podjetnika iz ZDA, opravljal rodoslovno raziskavo z namenom iskanja prednikov in kraja od koder družina izhaja. Po nekaj splošnih informacijah mi je povedal, da bi naj njegov prednik v Ameriko prišel iz območja nekdanje Avstro-Ogrske, ki je postalo del Jugoslavije po prvi svetovni vojni. Prednik naročnika je bil Dick Evans, eden prvih profesionalnih boksarjev v Združenih državah Amerike. Leta 1920 je namreč Walkerjev zakon dovolil boksanje po celotnih ZDA in uredil plačilo tako za zmagovalca kot poraženca, in po tem so se tudi v ZDA začeli resneje ukvarjati z boksom.

Vsi viri so Dicka Evansa navajali kot boksarja, ki se je kot otrok preselil iz Madžarske in svoj boksarski debi doživel 13. januarja 1920, ko je s knockoutom porazil Dattlinga Romaina. Zatem je v karieri odboksal 67 dvobojev, od katerih je kar 30 zmagal s knockoutom. Z boksom je zaključil 8. avgusta 1935, dvakrat je boksal tudi v legendarnem Madison Square Gardnu. Dick Evans je bil smatran za enega najboljših svetovnih boksarjev dvajsetih in prve polovice tridesetih let.

Kako je Gyula Ebenspanger iz Velike Polane postal Dick Evans?

Ko sem šel pregledat zapise o ladjah, ki so prispele v ZDA, sem s presenečenjem ugotovil, da Dick Evans v resnici nikoli ni prišel iz Madžarske v ZDA, vsaj pod tem imenom ne.

V bazi boksarjev sem nato ugotovil, da je bilo ime Dick Evans le njegov alias in da se je zares imenoval Gyula Ebenspanger. Ko sem pregledal popise potnikov, ki so prispeli z ladjo v ZDA sem našel Gyulo Ebenspangerja, ki je z ladjo S. S. George Washington 9. marca 1912 prispel iz Bremna. Glede na zapis je imel Gyula ob prispetju 9 let in je v ZDA prispel s starši.

Podatek sam po sebi ni bil toliko zanimiv kot dejstvo, da je Gyulin oče, Max, kot mesto bivanja navedel kraj Muraszombat (Murska Sobota), kot kontaktno osebo v državi, iz katere je prišel, pa očeta Samuela Ebenspangerja iz kraja Adriancz (Odranci) v županiji Zala.

Seznam potnikov v ZDA, med katerimi je tudi Gyula Ebenspanger. Foto: Dejan Süč.
Seznam potnikov v ZDA, med katerimi je tudi Gyula Ebenspanger. Foto: Dejan Süč.

Bili so torej iz Murske Sobote, toda to še vedno ni 100% potrjevalo, da gre za istega Gyulo, ki je kasneje postal Dick Evans. Na podlagi zapisa o smrti boksarja 29. junija 1992 ter številke socialnega zavarovanja, ki se je ujemala z datumom njegove smrti sem ugotovil, da se je Gyula ali Julius, rodil 17. aprila 1903, kar ustreza tudi zapisu s popisa potnikov, na podlagi katerega bi naj bil Gyula rojen leta 1903.

Toda rojstvo Gyule ni bilo najdeno niti v matičnih knjigah Murske Sobote, niti v matičnih knjigah v Odrancih, zato sem se odločil, glede na to da je govora o judovski družini, pregledati še zapise ostalih matičnih uradov. In tam je bil, zapis o rojstvu judovskega fantka Gyule Ebenspangerja, sina Mikse (v ZDA je postal Max) Ebenspangerja, ki se je rodil 17. aprila 1903 v Veliki Polani in postal boksarska legenda ZDA.

*Dejan Süč je zgodovinar, ki svoje raziskave posveča predvsem rodnemu Prekmurju in tamkajšnjim Judom. Predaval je že na največjih judovskih konferencah po svetu, trenutno pa dokončuje doktorske disertacijo in piše zgodovinski roman. Ukvarja se tudi z rodoslovjem in je pomagal že številnim Slovencem po svetu in njihovim potomcem pri iskanju prednikov.