Skip to content

Dnevi fizike

Foto: Iko Krašovec, TMS

Tehniški muzej Slovenije vabi v Bistro pri Vrhniki, kjer od torka, 14. 10.,  do petka, 17. 10., od 9.00 do 13.00 in v nedeljo, 19. 10. 2014, od 11.00 do 18.00, potekajo Dnevi fizike.

Na letošnjih Dnevih fizike študentje Oddelka za fiziko in tehniko Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani razkrivajo nekatere mite in morebitne predsodke o napravah, ki nam lajšajo življenje, in odgovarjajo na marsikatero odprto vprašanje radovednežev.

V Domači raziskovalnici s pomočjo preprostih eksperimentov predstavljajo osnove delovanja nekaterih hišnih naprav, ki delujejo na principu elektromagnetnega valovanja ali magnetizma. Obrazložijo vam razlike v mehanizmu delovanja indukcijske plošče in mikrovalovne pečice, skupaj lahko preverite mikrovalovno sevanje telefonov in pogledate način delovanja računalniških zaslonov. Na prikazih, ki so jih pripravili na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, lahko spoznate merjenje težnega pospeška na podlagi indukcije, navideznomuklanjanje curka vode z zvokom, merilnik trdih delcev v zraku  v odvisnosti od oddaljenosti od vira ter model tornada, ki ga lahko ustvarimo kar doma.

Številne zanimive fizikalne eksperimente in predstavitve so pripravili tudi na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Študentje omenjene fakultete vam prikažejo delovanje silomera kot merilca pospeška in lahko se pomerite v reakcijskem času in hitrosti rok. Spoznate lahko zanimive načine potovanja valovanja in različne izzive s področja nihanja. Prikazujejo pa tudi, kakšna svetloba prihaja k nam z različnih vsakdanjih predmetov in kako jo zaznavamo.

V petek, 17. 10., se bo predstavil še Tehniški šolski center Maribor z eksperimenti področij mehanike, zračnega tlaka, toplote in sil.

Dneve fizike potekajo z namenom, da bi mladim ter vsem, ki jih zanima področje fizike, na zanimiv in praktičen način približali to osnovno naravoslovno vedo. Vsako leto sodelujoče institucije izberejo nove aktualne teme, ki jih predstavijo študentje s pomočjo zanimivih in poučnih eksperimentov.

Opisi eksperimentov so objavljeni na spletni strani www.tms.si/index.php?e_id=193.