Skip to content

Hrepenenje izza okopov

foto: Pokrajinski arhiv Maribor

Pokrajinski arhiv Maribor v torek, 20. januarja 2014 ob 18. uri vabi na predstavitev knjige z naslovom Hrepenenje iz strelskih jarkov, v kateri so objavljena pisma zakoncev Zsigmonda Janka in Matild Kovács iz Motvarjevcev, ki sta si jih pošiljala med prvo svetovno vojno.

Na dogodku bo arhivska svetovalka Gordana Šövegeš Lipovšek predstavila knjigo in postregla še z mnogimi zanimivostmi iz življenja Zsigmonda in Matilde.

Žiga Janko in Matilda Kovač sta se poročila leta 1913. Leto dni po poroki je Žiga odšel na služenje vojaškega roka v 80 km oddaljeno Veliko Kanižo (Nagykanizsa). Usoda je hotela, da se je 28. junija 1914 začela 1. svetovna vojna, in Žiga je bil eden izmed 70 milijonov moških, ki so jih mobilizirali. Prva svetovna vojna je zelo kruto posegla v življenje mladoporočencev. Domov, v Motvarjevce, se je vrnil šele jeseni 1918. V štirih letih in pol, ki jih je Žiga prebil na fronti ali v bolnišnici, je soprogi napisal okrog 300 pisem, 248 jih je tudi ohranjenih.

Pokrajinski arhiv Maribor je na svoji spletni strani in na Facebook strani vsak teden leta 2014 objavil eno pismo, prevedeno v slovenski jezik. Ogledate in preberete si jih lahko here.