Skip to content

Titanik usoden za slovenskega sokola

Janko Vovk, Slovenski ilustrovani dnevnik, 23.5.1912, št. 21, str. 4
Janko Vovk. Vir: Slovenski ilustrovani dnevnik, 23.5.1912, št. 21, str. 4

Titanik, najbolj razkošna potniška ladja svojega časa, je po trčenju v ledeno goro 15. aprila 1912 svojo pot končala na dnu atlantskega oceana. Med okoli 1500 žrtvami nesreče najdemo tudi sokola z Jesenic Ivana Vovka.

Titanik je svojo krstno plovbo začel v pristanišču Southampton v Veliki Britaniji s končnim ciljem v New Yorku na drugi strani luže. Na ladji, ki je imela še kratka postanka v Franciji in na Irskem, je bilo skupaj dobrih 2200 potnikov in članov posadke.  Za dve tretjini od njih se je življenje tragično končalo s potopitvijo ladje v bližini obale Nove Fundlandije, potem ko je ta trčila v ledeno goro v noči s 14. na 15. aprila leta 1912. Največ je bilo žrtev med potniki iz III. razreda, to je najnižjega, a najštevilčnejšega razreda.

Na Titanku je bilo sodeč po depeši, ki jo je avstroogrski generalni konzul v New Yorku poslal na Dunaj, 65 državljanov tedanje monarhije, med njimi največ Hrvatov.[1] Slovenci so bili štirje, vsi iz III. razreda. Franc Karun iz Milj pri Kranju in njegova hči Manca sta nesrečo preživela v rešilnem čolnu št. 15, medtem ko je (verjetno) Francov svak Janez Markun (tudi Markin) utonil.

Umrl pa je tudi 22-letni član jeseniškega telovadnega društva Sokol Janko Vovk. A če gre verjeti poročanju Slovenskega ilustrovanega dnevnika dober mesec dni po tragediji, Vovk ni utonil, temveč ga je ustrelil nek pomorščak.[2]

______________________________

[1] Dejan Steinbuch, Ko se je Titanik potapljal, so bili na krovu vsaj trije Slovenci: portalplus.si/1492/titanic/

[2] Slovenski ilustrovani dnevnik, 23.5.1912, str. , »Sokol« se potopil z ladjo »Titanic«.

Literatura:

  • Slovenski ilustrovani dnevnik, 23.5.1912, str. 4, »Sokol« se potopil z ladjo »Titanic«
  • Encyclopedia Titanica
  • Dejan Steinbuch, Ko se je Titanik potapljal, so bili na krovu vsaj trije Slovenci: www.portalplus.si/1492/titanic/
  • www.rtvslo.si/kultura/drugo/slovenski-potniki-ki-so-s-titanikom-zapluli-na-usodno-potovanje/272904